onsdag 10 oktober 2018

"Jag gör konst baserad på verkligheten. Där det inte bara är fest och dans, utan även PMS, glutenintolerans och annat krångel"


Hört talas om Idanceforcookies? Det är konstnären Kim Kennegård i Göteborg som ligger bakom namnet. Hon har den senaste tiden fått lovord från Gunilla Persson och hennes konst har blivit delad på sociala medier av Linnéa Claeson, Miriam Bryant, Mia Skäringer och Stina Wollter. Hennes konst blandar den Göteborgska vardagen med skildringar av verkligheten, både från den mörka och ljusa sidan. Här nedan berättar Kim mer om sin konst. 

Beskriv dig själv! 
- Kim, 33 år, rolig, snäll, gillar pyjamas och snus. Har en sambo och ett perfekt 7-årigt barn, som heter Tintin. Bor i Majorna, Göteborg men är ursprungligen från Hufvudstaden. Älskar att måla och skapa, jag gör konst baserad på verkligheten, ofta min egen, men även många andras. Där det inte bara är fest och dans utan även PMS, glutenintolerans och annat krångel. 

Hur kommer det sig att du började göra tavlor? 
- Jag började redan för ca. 10 år sen, men tröttnade, som jag ofta gör med nya hobbys. Sen har jag haft svårt att hitta tid till det samtidigt som jag parerat familjeliv med heltidsjobb. Men efter en välbehövd tjänstledighet så insåg jag att det är det här jag vill göra och fick ganska direkt väldigt bra respons. Så på den vägen är det.  Vad vill du utforska/förmedla med din konst? 
- Jag har inget bestämt tema i tavlorna, men det blir ju per automatik ett mönster eftersom det är mina tankar och känslor. Jag har nästan alltid med en text på varje tavla, som liksom binder ihop säcken lite. Det kan vara en hålögd alienliknande figur, men då kanske jag har en mer positiv text, jag älskar kontraster. Ett tag så gjorde jag gulliga enhörningar i regnbågsfärger, för att bryta av allt gull så stod det olika typer av fula ord över. Den med ”håll käften” blev väldigt populär. Sen har jag en stor fanbase bland tjejer med PMS/PMDS pga. att jag kan lätt sätta mig in i hur dom känner, då jag har samma. 

- Ibland är livet nattsvart, då gäller att hitta sätt som får en att hålla sig över ytan. För många har det varit att införskaffa en av mina tavlor och det är ju en helt fantastisk känsla som konstnär. Att man får vara med att hjälpa till. 

Vad vill du säga till folk som tar del av din konst
- Jag har en väldigt fin dialog med de som kommenterar och mailar. Innan jag började med detta, så hade jag stött på rätt så urkassa personer med en dålig agenda. Men tack vare alla fantastiska människor som finns därute, så har jag successivt ändrat hela min syn på mänskligheten. Haha, stort va? Men det är stort. Är du helt ny och kommer in på till exempel min Instagram för första gången, så vill jag mest bara hälsa dig välkommen och hoppas du stannar! Som det står på en av mina tavlor: ”kom igen det blir kul!” 
Hur ser din skapandeprocess ut? 
- Åh, önskar verkligen att jag skulle kunna svara något häftigt här, som får mig att låta superintressant. Som att jag drar på mig min konstnärsrock, dricker lite rödvin och dansar mig fram med penseln genom livet. Men jag har på mig mjukisbyxor, har två portionssnus under läppen, en kopp kaffe nära tillhands och sen börjar jag med att måla en bakgrund. Efter det så kommer motivet av sig själv. Efter ca. en dosa snus så är jag klar för dagen och då går jag hem från studion och då börjar ofta jobbet på det sociala medierna. 

Var finner du mest inspiration? 
- Den hittar jag överallt. Men oftast hos människor och deras beteenden. Man kan hitta mycket gott där. Sen måste man våga visa upp sig själv, hur man själv känner. Kan vara lite läskigt att vara självutlämnande till en början, men sånt ger sig med tiden och allt eftersom märker du att du är inte konstigare än någon annan. Det kan ju alltid vara en tröst för någon. Jag är uppfostrad till att älska mig själv, så ibland får jag tona ner mig lite, för att det inte ska komma ut fel. Men tavlan med texten ”Jag är fan bäst” är det många som vill ha och jag älskar det! Alla ska fan känna att dom är bäst! 

Tar du emot önskemål på tavlor?
- Ja, ibland kan jag ändra färger och text om det är för att någon känner att den skulle göra skillnad och peppa. Men det är alltid mina egna motiv. Sen väljer jag noggrant vad jag ändrar texten till. Jag skulle aldrig gå med på något rasistiskt eller annat dumt. 

Hur tror du Göteborg har påverkat dig som konstnär?
- Det vet jag faktiskt inte, men det kan vara så att staden i sig får mig att gå ner i tempo och då möjliggör det att jag lättare kan koncentrera mig på skapandet. Sen gillar jag att måla spårvagnar… och det hade nog inte kommit till mig om jag bott kvar i Stockholm, men det kan man ju inte veta.
Vilka konstverk är du mest nöjd med och varför? 
- Jag har ett par stycken, ett porträtt på Sten-Åke Cederhök, mina hålögda gubbar och småfåglarna som säger ”pip pip motherfucker” och har ett uppochnervänt kors i pannan. Men jag gillar alla tavlor, har ofta separationsångest när dom ska iväg till olika kunder. Men det där får jag bara jobba bort, snabbt! 

Har du själv någon favoritkonstnär? 
- Älskar Hejhejvardag, Lars Lerin och allt med Jan Stenmark! 

Din nästa vernissage är 19 oktober, då du också kommer samarbeta med Captain J Photography, berätta mer om vernissagen och samarbetet! 
- Åh det är ett roligt samarbete. Kaptenen Jesper är en återkommande kund hos mig och har genom det lärt känna honom. Han har fotograferat mina tavlor förut både på vernissager och annat i reklamsyfte. Eftersom branschen är tuff och det är många som vill synas så tänkte jag att det vore kul att ta in en gäst som då kanske får sig en liten skjuts framåt. Det jag inte visste när jag frågade Jesper om han ville vara med är att han är färgblind, vilket gör det hela lite extra komplicerat (humoristiskt), då jag jobbar med mycket färg. 

- Sen att han är från Sandviken och jag från Stockholm gör det också lite extra speciellt då jag döpt vernissagen till ”e du go eller!?". Det är en skildring av Göteborg. Men det är med värme och kärlek vi tagit oss an Göteborg och vi ska försöka få ihop en utställning där vi på nåt sätt flätar ihop mina tavlor med hans fotografier. Om vi lyckas? Det återstår att se! Alla är hjärtligt välkomna för att komma och kolla in resultatet. 

Vad finns i kikaren för framtiden?
- Svår fråga, men vill gärna kunna fortsätta med detta till vardags. Det är en fantastisk känsla att göra det man älskar, dagligen. Så jag hänger på så länge det bara går, förhoppningsvis hela livet, haha. 

Till sist, vad stör du dig mest på respektive älskar mest i flödet på sociala medier? 
- Det beror helt på humör, har jag PMS så stör jag mig på nästan allt. Så då är det lika bra att bara skita i det. Har avföljt alla på Facebook till exempel, så jag kan välja när jag vill se olika personers statusuppdateringar. Så slipper det hoppa grodor. 

- Vad jag älskar mest? (lång tystnad)
Bilder på hamburgare.

Följ Kim och hennes Idanceforcookies på Facebook här och på Instagram här