onsdag 21 februari 2018

SeLest - X


Jag fastnade för SeLest direkt när debutskivan Kapellgatan 12 släpptes 2010, med texter som andades vardagsnära kärlek och sorg. Vemod. Det finns en tyngd över bröstet här också, men även hoppet ryms. Selest är ett genreöverskridande band, som växlar mellan pop, visa och en touch av klassisk musik. Gruppen har bland annat tolkat Mozart de senaste åren och översatt Requiem till svenska. Blandningen av olika stilar hade kunnat bli märklig, men SeLest får det att fungera. 

Texterna på nya skivan X är lika välarbetade som innan och inledningen på skivan med Sol, lite värme, Där du går och duetten Två olika hem, där Ane Brun gästar, är magisk och borde vara låtar som många runt om i landet har på sina Spotify-listor. 

Inga vargar i natt bara sång och skratt och en evig gammal vänskap mellan två som borde gå hem” 
(Två olika hem) 

Särskilt Sol, lite värme och Två olika hem måste lyftas fram. Låtar som träffar så hårt som dem gör bleknar inte, det vågar jag lova. Efter den inledande trion låtar är kanske inte materialet lika starkt, men tillsammans bildar låtarna en väldigt fin enhet. En av de sista raderna på skivan lyder ”Tänk att få vakna bredvid nån som förstått allt på en gång” och det är både träffsäkert och fint. Överlag är det en skiva som får februari att stå i blom och framstå som en mer romantisk månad än den egentligen är. Precis vad Vintersverige behöver. 

Lyssna på X här nedan!