fredag 9 februari 2018

"Jag uppmuntrar alla att våga mer, bara köra"

Foto: Rickard Olausson

Maja-Karin Fredriksson släpper den 16 februari Ep:n Jag begär bara havet. De fem spåren är vackra tonsättningar av Ebba Lindqvists (1908-1995) dikter. Tillsammans med Sofia Assarsson bildar hon även popduon Castlewoods. Här nedan berättar Maja-Karin om sin relation till Ebba Lindqvist, om tiden utomlands och om hennes drömturné. 

Hur skulle du beskriva dig själv? 
- En drömmande doer. Har ofta tusen idéer i huvudet, drömmer mig ofta långt bort. När det är dags tar jag tag i mina drömmar och hoppar. 

Vad är det du fastnade mest för hos Ebbas poesi? 
- Jag fastnade för den sprängande längtan som jag tycker finns i hennes texter. Känner också en stark samhörighet med de landskap som hon ofta använder som metaforer i sin diktning. Det gjorde att jag fastnade och ville läsa mer. 

Känner du att du har påverkats av Ebbas genomgående melankoli? 
- Hmm, jag var nog en melankolisk typ redan innan jag började läsa hennes texter… Jag har känt stor samhörighet och igenkänning, har helt klart blivit väldigt inspirerad. 

Har du någon favoritdikt av Ebba? 
- Dikten Vitt Land ur diktsamlingen Fiskläge tycker jag extra mycket om. För mig handlar den om en längtan till att våga visa sig som en är, att visa sitt innersta och att vilja det så mycket att det tillslut inte går att dölja. Trots att en kanske är rädd. 

Vitt land, tyst hav, mjuk snö faller. 
O, göm, göm mitt ansikte, 
göm mitt hjärtas hemlighet! 
Jag vet den blommar röd på mina läppar: 
Jag vet den brister fram ur mina händer, 
att vem som helst kan röra den. 
Så må de se den! 
Ty vad jag äger kan ingen, ingen ta ifrån mig! 
Ej mer än tömma havet på dess vatten, 
ej mer än lyfta solen ifrån himlen!  
Och allt skall ha sin tid, sitt liv, sin undergång. 

Läste att du har tonsatt fler texter, blir det ett fullängdsalbum senare? 
- Jag har tonsatt flera texter och har även börjat skriva mer och mer egna texter på svenska. Tänker att jag gärna har med någon Ebba Lindqvist-dikt men också mina egna texter på nästa skiva. 

Du har bott flera år utomlands, hur har det påverkat dig som person? 
- Det har påverkat mig på så sätt att jag har erfarit flera olika sätt som människor kan leva på. Utifrån det bär jag med mig att just som vi har det här i Sverige inte är universellt, att det finns så många olika sätt att leva på. Har upplevt stor gästfrihet under mina resor som jag gärna själv vill visa personer som är nya i Sverige. Kanske har resorna bidragit till en viss rotlöshet. Jag har så många platser att längta tillbaka till. 

Vad är hemma för dig? 
- Det är Bohusläns karga landskap. Så fort jag kommit hem efter en längre utlandsvistelse vill jag alltid ta mig långt ut till någon enslig ö i ytterskärgården. 

Har du något smultronställe här i Göteborg? 
- Finns många fina platser i Göteborg. Det är alltid härligt att åka upp till Masthuggskyrkan och se ut över staden, tycker jag. 

Den 10/2 bjuder du på en smygpremiär av EP:n i Askims Bastu och ”samtidigt en chans att basta och vinterbada” för de som kommer dit. Är du själv en vinterbadare? 
- Ja, jag har vinterbadat i flera år. Tror en blir beroende faktiskt, haha. Bastun i Askim är verkligen en plats för avkoppling, dit människor med olika bakgrund kommer. Det finns ett mysigt fik och det är en väldigt snäll och varm atmosfär. Kände att jag gärna ville bjuda på en konsert just där eftersom jag mött så många fina människor på den plasten. Sen passar det bra att ha en smygrelease av Ep:n vid havet också. 

I vilka miljöer trivs du bäst? 
- Jag trivs väldigt bra i naturen. Sen uppskattar jag verkligen städer med, men vill gärna ha en naturnära plats att falla tillbaka på. Drömmer om expeditioner. 

Vill du berätta lite om ditt första musikminne? 
- Haha det är nog Bröderna Herreys på High Chaparall i Småland, tidigt 80-tal. Vart helt knockad av sången och dansen. 

Blir det någon turné under året? 
- Ja, jag planerar en sommarturné. Nu närmast har jag konserter i Högsbo Kyrka, Landvetter Kulturhus och i Majorna. Nu håller jag faktiskt på att planera för en spelning i Barcelona! Får ta och variera språken lite där. 

Minns du den första gången du stod på scen? 
- Ja, det var på roliga timmen i lågstadiet då jag sjöng sången Anna, Anna Conda som jag tyckte väldigt mycket om. Sjöng den acapella med en orm runt halsen, haha. 

Vad vet du i dag som du önskar att du visste när du var yngre? 
- Att musik, konst och skapande är en utforskande process. Att det inte måste vara perfekt från början, en presenterar en skapelse för världen. Jag har levt med mycket prestationsångest som jag önskar att jag hade kunnat lägga åt sidan tidigare. Idag känner jag mig lite modigare än när jag var yngre och jag uppmuntrar alla att våga mer, bara köra. Inklusive mig själv! 

Vad tycker du om att göra utöver musiken? 
- Jag tycker om att paddla kajak och att tälta. Helst i ok väder och mest på sommaren. 

Har du någon drömspelning om du själv får välja? 
- Ja, eller snarare en drömturné. Skulle vilja resa mer med musiken och då tänkte jag att jag skulle kunna göra en turné i Ebba Lindqvist fotspår. Hon bodde både i New York, Nairobi, Libanon och Spanien. Det skulle vara häftigt! 

Vad lyssnar du på för musik själv? 
- Just nu lyssnar jag på flera svenska artister. Tycker Jonathan Johansson och Jennie Abrahamson gör väldigt bra popmusik. Sen har jag upptäckt ett band som är nytt för mig, Blue House från Göteborg. Förra veckan spelade jag trombon med dem på deras releasekonsert i Sjömanskyrkan. De gör riktigt fin musik, så dem har jag lyssnat mycket på det senaste! 

Till sist, om du fick drömma fritt, hur skulle framtiden se ut då? 
- Om jag fick drömma fritt skulle jag vilja komma ut och resa mer med musiken i framtiden. Kanske ha ett flexibelt jobb där jag kan arbeta från olika platser. Musiken är ju bra på så sätt. En kan alltid få kontakt med människor, oavsett språk genom musiken. Med mitt band Castlewoods gjorde vi en europaturné då vi reste runt med tåg. Det var superhärligt, skulle vilja ha mer av sådana spännande musikresor i framtiden. Tror det kommer!

Lyssna på fina Stormfågel här nedan!