onsdag 7 september 2016

"När en vit korp flyger är världens ände här"

Foto: Press

Två år har gått sedan Helsingborgsbandet The White Raven släppte första singeln Headlights. Den 16 september släpps albumet Through your hands. Sedan 2014 har bandet haft över 2 miljoner lyssningar på Spotify. Om albumet är efterlängtat? Utan tvekan! 

Berätta om bandnamnet, varför blev det The White Raven? 
- The White Raven var något som grodde i oss ett tag. Vi hörde talas om den mytomspunna korpen som finns i Nordamerikanska urinvånarnas sägen, när en vit korp flyger är världens ände här. Den finns också i Hinduismen och i Buddismen. Och i den nordiska mytologin sägs den vita korpen vara ett slags förkroppsligande av bortgångna mordoffer.

Er debut är så gott som klar och släpps snart. Hur känns det?
- Släppet känns nervöst. Känslorna har, sedan en ganska lång tid tillbaka nu, suttit på utsidan av kroppen och som tentakler famnar vi efter ett avslut, nästan. Men det ska verkligen bli kul att visa upp hela albumet för världen. Det är i stort sett goda känslor.

Tänker ni på skivan som hoppfull eller mörk? 
- Den har såklart mörker, men det finns lite hoppfullhet i hörnorna. Inte minst i musiken. Texterna behandlar ändå ganska sårbara ämnen men musiken har ett ljus som vi är ganska överraskade av så här i efterhand.

Hur har inspelningen av skivan varit?
- Inspelningen av skivan började egentligen för längesen, redan när vi spelade in Headlights. Men den intensiva delen började i oktober förra året. Vi började att skriva på en hel del nytt och skrev klart en hel del gammalt och sen började vi spela in i vår egen studio. Lyxen, alltså. Full kontroll över varje del har varit mest postitivt men också medfört några nackdelar. Som att vi kanske spelat in några versioner för många av något, just för att vi haft tid och möjlighet att göra det. Det känns, inte minst nu i efterhand, verkligen mäktigt att ha gjort allt det där själva. Vårt egna hantverk. 

Har ni några speciella roller i bandet? 
- Ja, det har vi ju.

Vad kan folk förvänta sig av releasekonserten på The Tivoli?
- Releasekonserten kommer att bli den största konserten vi gjort. Vi har med oss fyra extra bandmedlemmar som körar, spelar klaviatur och gitarr. Större och bredare och mäktigare. 

När kan vi se fram emot en längre turné?  
- Vi siktar på att komma ut i höst och vinter med en längre turné. Vi kommer försöka täcka hela Sverige och också försöka komma utomlands till både Tyskland, England och USA på sikt. 

En festival ska starta där ni får välja banden. Vad kommer vi få höra?
- Oj. Spännande. Volcano Choir, Drake, The National, Seinabo Sey, alt-J, Kendrick Lamar, Aretha Franklin, Janis Joplin, Oasis och Nirvana. Rimligtvis i den ordningen och möjligtvis är festivalen i en annan tidsdimension.

Finns det något ni skulle vilja se mer av inom svensk musik? 
- Av just svensk musik finns det mycket bra. Mycket med hög kvalitet och musik som både berör och visar på stor talang. Mer av det. Mindre av talanglöst skräp som matas ut som cheeseburgare och som förväntas explodera för att sen sluta existera.

Er cover på Tiny dancer har blivit väldigt populär. Vad var tanken med den? Varför just Tiny dancer? 
- Vi valde Tiny dancer med hjälp av ödet, nästan. Vi hade pratat om att göra en cover men inte kommit överens om vilken låt vi skulle göra. Så satt vi där, med egenutsatt deadline av låtval och samtidigt som jag (Sebastian) säger "jag har tänkt på en artist. Elton John har..." sätter Marcus igång Tiny Dancer och där och då bestämde vi oss för att göra den. Det tog ett par dagar av att plocka ut och arrangera efter vårt gillande och sen satt den där. Tror att vi testade att höja tempot en gång, men ångrade oss och körde på första utkastet till slut.

Hur ser hösten ut annars för er? 
- Hösten är ganska spretig. Vi kommer att fokusera på att göra releasekonserten den 23 september och sen har vi planerat att skriva lite mer inför våren och tiden får visa var vi hamnar på vägen. 

Här nedan kan ni se den purfärska snygga videon till singeln Rose.