söndag 6 december 2015

"Alla normer som präglar samhället präglar också musikbranschen"

Foto: Press

Fina bandet Konflikten som släppte sin första singel Sista du får i somras har skapat en egen julkalender på Facebook, nämligen en Brudkalender. Bandet skriver själva "Bakom decembers 24 luckor gömmer sig några av våra stora inspiratörer och framtidshopp. I julklapp önskar vi oss nämligen en mer jämställd musikbransch där vi kvinnor inte ställs emot varandra utan har varandras ryggar a la äkta systerskap. Dessutom har vi som nyårslöfte att kämpa för det."
Jag passade på att fråga Konflikten om normer och om feminism. 

Hur fick ni ert feministiska uppvaknande?
- Egentligen har det nog varit en ganska successiv process för oss alla. Vi har alla genom åren, redan från barndomen, upplevt och erfarit kommentarer och situationer på grund av vårt kön som har känts fel och skavt i en, men en har kanske inte förstått vad de berott på. Kommentarer om vikt, sammanhang där en förväntats ta större ansvar än jämnåriga, eller för all del äldre killar, den gamla godingen “han är säkert kär i dig” när en blivit illa behandlad av en kille osv, osv. Tillslut blir ju ett plus ett två. När en fått den insikten och ser världen ur det perspektivet går det som bekant inte att bortse från. Det är väl egentligen “uppvaknandet”.

Vilka normer tycker ni präglar den svenska musikscenen idag? 
- Alla normer som präglar samhället präglar också musikbranschen, det är verkligen inte en egen värld. Var och en tar med sig sina erfarenheter och vanor in i yrket, vare sig det är medvetet eller inte. Att vara kvinna i musikbranschen är helt enkelt som att vara kvinna. Att vara rasifierad kvinna i musikbranschen är antagligen som att vara rasifierad kvinna. Detsamma för homosexuella, transpersoner, normbrytande funktionspersoner, män osv. Det går helt enkelt hand i hand.

Följ gärna Konfliktens Brudkalender här