onsdag 1 juli 2015

"Konflikten är ett avståndstagande från att bara ställa sig i ledet"

Foto: Press

Konflikten, som består av Lindis Ekström, Amanda Fröhling Lind och Karin Andersson har nyligen släppt debutsingeln Sista du får. En låt om att inte låta sig förminskas. De sjunger "Jag behöver inte dig för att vara nöjd med mig, jag behöver inte dig för att klara mig" och texten går rätt in, precis som musiken. Bandet bildades när de gick på vislinjen på Nordiska Folkhögskolan i Kungälv och nu är alltså själva startskottet här, ett vackert sådant som jag definitivt kommer ha med mig i sommar, ett slags substitut för värmen som har saknats utomhus.

Vad har ni för influenser? 
- Vi har många och varierande influenser och inspiratörer, från Annika Norlin till Destiny's Child, Ji Nilsson och Marit Bergman. Men framförallt Annika och Markus Krunegård när det kommer till text. Egentligen influeras vi av allt vi hör och gillar, inget är för stort, för litet eller fel stil. Vi hittar detaljer och geniala små knep hos alla möjliga artister. När vi mixade Sista du får lyssnade vi mycket på Ji Nilsson, HAIM och Those Dancing Days. Sist men inte minst, varandra! Vi kommer från olika håll med olika referenser, idoler, visioner och stilar vilket är en förutsättning för vår musik. 

Planerar ni att släppa ett album också? 
- Oj, så taggade vi är på ett album, men vi har inte bråttom. Nu ska singeln få hitta hem i popvärlden och bo in sig lite medan vi fortsätter fila på vår grej och skriva ihop innan det är dags. Det känns också jätteviktigt att hitta producenter, musiker och så vidare som känns rätt vilket känns viktigare än att det ska gå fort. Men namnet på albumet är sedan länge bestämt, så nog kliar det i både fingrar och stämband. 

Finns det någon speciell tanke bakom ert bandnamn? 
- Konflikten bara kom till oss, utan någon egentlig bakgrund för tre år sen, men nog har vi hunnit fylla det med innebörd sedan dess. Nu är det egentligen ett avståndstagande från att bara ställa sig i ledet och en uppmuntran att krångla och problematisera när saker och ting skaver, våga vara avig. Sedan har ju var och en sina egna konflikter. Förhoppningsvis så laddar publiken namnet själva! 

Lyssna på Konflikten nedan och titta gärna på den fina musikvideon.