måndag 6 juli 2015

Jakten på något smärtfritt får inte innebära något hjärtfritt

”Det känns som vi befinner oss utomlands”, säger dem. Förut betydde det att det var varmt väder, nuförtiden är värmen borta. Vi klär oss i kylan medvetet, skickar den vidare från middagsbordet ut till grannen, ut på nätet, in i kommentarsfält, i nävar som slår, ord som slår lika hårt. Numera betyder de där orden för många att de ser människor som tigger, andra som som går klädda i burka. ”Det känns som att vi befinner oss utomlands”. 

Någon försöker ta sin första tugga av trygghet men motas bort av folk som redan är mätta. Mer söker alltid efter mer. Vi har gått från att söka innehåll till att söka rubriker. Det gäller på internet och det gäller även våra medmänniskor. Är Sverigedemokraterna ett öppet sår som vi ska behöva leva med?

I Sverige förväntas folk som flytt hit vara tacksamma. Varför skulle människor vara mer tacksamma ju sämre de har det? Är det inte att förminska flykten från ett hem genom att kräva att alla ska vara så tacksamma? ”Här får du lite pengar, var tacksam!” men det är aldrig riktigt så det fungerar. Vem har äganderätt till trygghet och varför? Har när mer rätt till trygghet än fjärran trots att fjärran nu är när? I dagens samhälle finns det många som helt saknar röst, allt från nyanlända till långtidssjukskrivna och det är oacceptabelt. De kan stå där och skrika om trygghet utan att någon hör. Det finns ingen frihet som är självklar, den kan verka självklar för en själv men så dyker någon annan upp som helt saknar frihet. 

En anledning till att Sverigedemokraterna ökar misstänker jag är att människor saknar en grundtrygghet i samhället. Att sakna en grundtrygghet gör att människor springer mot de egoistiska sidorna av sig själva. Bristen på trygghet skapar egoism vilket i sin tur leder till rasism. Vi behöver en grundtrygghet i Sverige, förslagsvis via en basinkomst. Nej, mottagandet av flyktingar är inte smärtfritt, men jakten på ett smärtfritt mottagande kan inte leda till ett hjärtfritt beslut att inte ta emot alls alternativt att ta emot väldigt få. Tryggheten måste finnas på viskavstånd för alla människor, men för många är den flera mil bort. Hopplösheten skenar tillsammans med dödligheten.  

Många säger att det är odemokratiskt att Sverigedemokraterna inte får vara med och bestämma med tanke på att de fick nästan 13 procent av rösterna. Vad jag vet har Socialdemokraterna fått 30 procent av rösterna utan att få vara med och bestämma. Sverigedemokraterna är alla kommentarsfält samlade i ett parti, ett hopkok av rasism, antifeminism och homofobi. Varför ska vi sträva efter att rasister, antifeminister och homofober ska få bestämma i samhället och världen i stort? För att alla måste få vara med och bestämma i en rättvis demokrati? Läs den meningen igen och hör hur sjukt det låter. 

Läs gärna mer om basinkomst här