tisdag 29 oktober 2013

Normdementa Hänt Bild

Jag valde att skicka ett mail till tidningen Hänt Bild angående deras artiklar om kändisars utseenden och quiz som "Vems är klyftan?". Chefredaktören Bo Liljeberg svarade då såhär:


Hänt Bild är en slags falsk klapp på axeln, den som låtsas bry sig men som egentligen inte gör det. Nu ska en kanske inte förvänta sig så mycket av just skvallertidningar, men det blir motsägelsefullt när Bo skriver att ”Det vi vill förmedla så ofta vi kan är att vi duger som vi är med våra fel och brister”. De lyckas inte. Ord som ”tjockchock” används ofta. Angelina Jolie hetsäter korv och pannkakor. En bit längre upp på samma omslag så står det att Miley Cyrus panik-svälter sig. Om de vill undvika att få sina läsare att känna att de inte duger som de är så kanske de ska sluta upp med dyliga artiklar, vilket i och för sig skulle leda till en märkbart tunnare tidning. Dessa tidningar tar sig själva rätten att bestämma vad som är fint och rätt. Kroppen är något som ska bedömas av andra. Tidningar som Hänt bild har tyvärr ett stort inflytande och inflytande är makt. En tidning som har quiz som ”Vems är klyftan?” (klura ut vilken urringning som tillhör vilken kändis!) - den journalistiken alltså - vad ska en säga? 


Hänt bild befäster en kroppsnorm och i fler än för många av dessa artiklar så recenserar de och bedömer människors utseenden. Dels tar de upp celluliter och bristningar som något negativt, sen skriver de om tjockchocker och befäster att skönhetsnormen är något alla ska följa, sen några nummer senare så tar de upp Stjärnornas plastikkatastrofer. Vad en än gör så kommer bestraffningen och om nu Bo påstår att tidningen aldrig menar något hemskt när de beskriver kändisars celluliter och bristningar, varför använder de då orden "stjärnornas värsta celluliter"? det märkliga med tidningen är att de ena stunden verkar inse det problematiska med normer för att sedan i så gott som varje reportage befästa den, vilken ger en bild av en slags normdemens.