fredag 1 november 2013

Det som inte är viktigt nog för alla hjärnor borde vara viktigt nog för alla hjärtan

När jag skriver dikter, varför frågar ingen varför jag inte tar tag i viktigare frågor istället? Varför skriver ingen ”skriv om den sjuka sexhandeln och förändra något!”? När jag publicerar ett foto på ett klädesplagg är det inte heller någon som kommenterar att jag borde dela bilder som visar på hur sjuk bomullsindustrin är. Jag får gärna publicera bilder och skriva dikter om mitt hjärta men när jag skriver om jämställdhet och rasism, det är då jag får kommentarer om att jag borde ägna min tid åt något viktigare. Frågan är då vad som är viktigare? Jag menar inte att en inte ska få publicera bilder på kläder, jag funderar bara på varför kommentarerna om att borde ägna sin tid åt något viktigare kommer just när en gör något viktigt. Bland annat har de som engagerat sig mot öppnandet av en strippklubb i Kiruna fått höra att de borde ägnat lika mycket energi åt andra viktigare frågor eller att de borde göra mer än att bara sitta och klaga. Ofta kommer kommentarerna i formeln ”engagerar du dig i något så tar det ut allting annat”. Vissa jämför strippklubben med en show som Ladies Night. Det är inte en rättvis jämförelse. De som uppträder på Ladies Night är exempelvis inte alls beroende av att sälja sina kroppar för sitt leverne. Många som strippar blir tvingade - genom ett behov av pengar eller genom nedbrytning av självförtroende och på strippklubbar ses ofta stripporna enbart som kroppar, som om det är allt de är. Samma gäller knappast de som deltar i Ladies night, även om jag inte gillar deras koncept heller. 


Jag skulle vilja rikta detta till er som hatar, förtrycker och förlöjligar de som gör ett och flera försök till att förändra något. Vad är det ni gör? Vad ägnar ni er energi åt? Är allt utanför ramen oviktigt och litet? Borde Wendy Davis, Pussy Riot eller Nelson Mandela gjort något annat istället, tycker ni? Tänk om de hade varit rädda för lite dålig stämning? Någonstans i världen skymtar medmänskligheten förbi. Var där när det händer! Var det som händer.

8 kommentarer:

 1. Hej Oskar!

  Skriver lika fint som vanligt ser jag. Hade inte koll på att de startar strippklubb i Kiruna, sjukt tragiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Tittade in din blogg. Glad jag blir att du är tillbaka! Och tack för din kommentar. Ja, verkligen tragiskt med strippklubb. Sen kommenterar folk saker som "jag tycker det är bedrövligt att man ska behöva betala för att se en tjej strippa, det kan dom väl bjucka på. Jag är alltså emot om jag måste betala inträde, annars inte". Tragisk kvinnosyn - och 60 personer gillade det inlägget. Eh.

   Radera
 2. Bra skrivet, som vanligt :) Jag hoppas verkligen att "rätt" personer läser också och tänker till en extra gång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack ska du ha! Hoppas det jag också. Varit så mycket hemska kommentarer angående detta. Känns tråkigt.

   Radera
 3. Bra skrivet som vanligt Oskar! Du är otroligt bra på att belysa problematik och påvisa skevheter i vårt samhälle.. Tyvärr är människan till naturen förändringsobenägen och jag tror att det i mångt är rädslan för förändring som ger sig uttryck i de energierna. Motståndet, bakåtsträvandet, gnället.. Jag gillar det inte men måste tyvärr erkänna att jag ibland gnäller jag med.. Men att be någon som engagerar sig i viktiga frågor ägna sitt liv åt något viktigt tycks mig obegripligt.. Vem tänker? Fortsätt rörelsen frammåt den behövs.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack fina Sara! Jo, kanske handlar om det. Tyvärr verkar det otroligt vanligt att människor säger till de som engagerar sig att ägna sig åt något enligt dem viktigare. Tycker en måste låta alla engagera sig i det som dem själva tycker är viktigt, annars kommer vi ju aldrig någonstans. Ju fler som engagerar sig desto mer kommer ändras. Minsta småsak kan ju ändra något. Alla stora förändringar börjar väl med något litet? :)

   Radera