fredag 31 maj 2013

Att inte våldta eller kränka förtjänar inga applåderVarför måste vi tycka saker om varandras kroppar helt utan att vi ens har blivit tillfrågade? Jag var själv med om det för ett tag sen. En kompis fick frågan ”Lite sliten idag?” av en arbetskamrat. Bara för att hon hade struntat i att sminka sig. Varför väljer man att kommentera det ens? På Facebook finns sidor som ”Vi män som tänder på riktiga kvinnor” och ”Real men like curves, only dogs go for bones”. Dessa sidor har säkert ett gott syfte i grunden men i längden blir det bara ytterligare sätt att lägga värderingar för hur kvinnor ska se ut och ser de inte ut eller är på ett visst sätt så ska de tröstas av dessa riktiga män. Ett ideal byts ut mot ett annat. När någon säger exempelvis ”du behöver inte sminka dig, du behöver inte känna dig osäker i mitt sällskap” så förutsätter hen att om någon sminkar sig så gör hen det enbart på grund av osäkerhet. Det är så lätt att förutsätta olika saker med hjälp av någons utseende och tro att man gör något gott när man säger åt personen att hen ska sluta med en massa saker, för att hen är fin ändå. Måste en alltid ha en åsikt? Har du blivit tillfrågad? Vill hen få höra vad hen ska eller inte ska göra med sin kropp? Varför förutsätter ni att hen vill det? En behöver inte få sitt utseende kommenterat över huvud taget. Stäng ner kommentarsfältet.

Jag måste säga att jag blir trött på de som ofta pratar om riktiga män och kvinnor. Jag förstår att de allra flesta inte menar något illa med detta, men jag tycker ändå att de borde reflektera över det skeva i den bilden, att det finns män och kvinnor som är mer riktiga i sin könstillhörighet än andra. Det handlar väl mycket om att vi tillskriver könen vissa egenskaper, och att vi på olika sätt då måste leva upp till dessa.

Överlag tycker jag inte att en bör använda uttrycken riktig eller vanlig då det delar upp snarare än något annat. Som om det finns riktiga män, riktiga kvinnor, riktiga svenskar, vanliga svenskar - vad blir då straffet för de som ni inte ser som vanliga eller riktiga? En riktig kvinna gör inte så och en riktig man ser inte ut så. Hela samhället är väldigt generaliserande. Ser en att en medicin hjälper på en så ska den hjälpa resten av världen också. Behandla alla som de individer de är. Ingen är mindre eller mer riktig än någon annan och samtidigt ska ingen behöva rätta sig efter vad andra tycker om. 


Samtidigt finns det de människor som säger ”Titta på mig, varför får jag ingen uppmärksamhet? Jag varken våldtar, mördar eller hatar” på olika formulerade sätt. De som förväntar sig applåder för att de inte kränker någon. Men de förtjänar inga applåder för det. Att inte våldta, mörda, kränka någon är en självklarhet. Precis som det borde vara en självklarhet att kämpa för alla människors rättigheter, utan att få kommentarer som ”kul att du som kille skriver om detta”. När människor börjar känna sig duktiga och vill fiska in beröm för att de är snälla och inte våldtar eller kränker någon så har vi en hel del att fundera på. Vad svårt det måste vara att inte skriva hatiska och nedvärderande kommentarer! Vissa verkar anse att det är mer relevant att hävda deras oskuld än att faktiskt göra något åt enorma problem. Det gör mig deprimerad. Det är inget tecken på godhet att inte behandla människor illa. Om det är det så undrar jag hur ni beter er när ni inte uppvisar dessa tecken.

8 kommentarer:

 1. Underbart skrivet, som vanligt!

  SvaraRadera
 2. Riktigt riktigt bra skrivet!

  SvaraRadera
 3. Kunde inte ha sagt det bättre själv!
  Vi diskuterade det en hel del när jag läste genus, det här med att tänka på vad man säger och vad det får för verkan. T.ex. Att något är normalt egentligen ska sägas att det är vanligt osv.
  Är så galet trött på att den diskussionen fortf. behöver tas, när ska folk bara förstå? Det är ju inte ens svårt.

  Svinbra skrivet helt enkelt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din jättefina kommentar, Hanna! Nä, vi får hoppas på mer förståelse snart. Samt att folk inte ska ska kräva att man berömmer dem bara för att de inte beter sig illa. Det är ju egentligen något självklart att inte bete sig illa, då är det konstigt att folk förväntar sig beröm bara för att de inte skadar någon. Det blir märkligt.
   Tack återigen! Oskar

   Radera
 4. Hej Oskar! Jag har börjat läsa din blogg och du har hjälpt mig komma till många insikter på kort tid, du hjälper mig att förstå och resonera när jag själv inte riktigt kan. Har haft en väldigt skev syn på sexualitet och är nu beredd att lägga det bakom mig efter en tid när det ställt till otroligt mycket för mig och den person jag älskar mest här i världen. Jag är otroligt tacksam för att du delar med dig av dina åsikter och tankar här. Du är en otroligt fin människa, önskar dig all lycka och framgång, du förtjänar den verkligen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej och tack för din väldigt fina kommentar! Känns fint att du vill läsa och att jag kunnat ge dig viktiga insikter. Det känns väldigt fint. Hoppas allt löser sig till det bästa för dig, att det jobbiga är bakom dig, att livet är inom dig och framför dig. Tack! Oskar

   Radera