lördag 22 juni 2024

IZHAV - Tillbaka

Foto: Novalie Kaspersson

Izabelle Noréns projekt IZHAV gästade bloggens serie Musikminne i samband med att debutsingeln Catch the sun släpptes. Debutsingeln kändes som en porlande bäck och tonsatta solstrålar. Izabelle har hela tiden pendlat mellan engelska och svenska texter. Andra singeln Berätta är en låt som jag återkommit till ofta. Texten, att våga möta sanningen och inte fly från den, grävde sig långt in i mina vener och Izabelles röst gav en röst till modet på ett oerhört fint sätt. Hela EP:n Saman visade upp en värld som var både skör och vacker. Mjuka och tyngre värden bredvid varandra. Med stillsamma penseldrag målade IZHAV upp otroliga bilder och det var som att hon fortsatte måla även efter att sångerna hade tystnat. Som att nya detaljer målades upp efter hand. Bra musik slutar aldrig beröra. 

Förra året släpptes de tre låtarna Rosemary, Coming back home och storfavoriten Freight train. Den sistnämnda var en otrolig folkpoplåt som vadade runt i vemod. Samtidigt ett slags hopp som försökte slå sig in genom vemodets stängda fönster. 

Nya singeln heter Tillbaka och tar oss med genom ett pianolandskap där stråkar tar sig in efter en kort tids promenad. Det är några av de vackraste minuterna som Izabelle har tagit oss i hand hittills. Låten, som är den första pusselbiten från den kommande EP:n Till mig själ, kramar om med det mjuka pianot och Izabelles röst som följeslagare. Kören i slutet av låten får en att flyga lite. Eller om det bara är ens själ som tar sig en liten flygtur. Oavsett så är det mycket vackert. Det är svårt att inte känna att allt kommer bli bra när kören sköljer över en. 

Lyssna här nedan!