lördag 22 juni 2024

David Urwitz - Mot okända hav


David Urwitz singel Den plats du kallade min (2022) är en av de finaste låtarna jag hört de senaste åren. Låten, som varit som ett ljus som tänt upp de mörkaste av stunder, är under de knappt fem minuterna den varar en slags förändrade kraft. Bra musik har den förmågan och låten har mött mina öron många sena kvällar när tvivlet och lyckan tävlar om vad som ta störst plats i hjärnan. Bra musik puttar undan det jobbiga och ger en golv när man behöver landa i vardagen. Davids musik har ofta haft den förmågan för mig. Som där i Den plats du kallade min, som i Bara stanna en stund och som i Lycklig. En annan sak jag alltid gillat med David är hur han har gett flera olika perspektiv genom olika inspelningar av sina låtar. Som i En eftermiddag. Den långsamma, akustiska ger mig ett helt annat perspektiv på låten. På det sättet ger han flera ögon till sina låtar och sina välarbetade texter. I En eftermiddag så blir undran om det finns en Gud grundad i två olika känslor, i den stillsamma vilar en slags uppgiven sorg i orden, medan det i originalet blir mer av en slags ilska. 

Ju äldre jag blir desto mer berörs jag när någon sätter upp en stoppskylt och saktar ned tempot och låter rösten och texten vara i fokus. Det skapar tid för eftertänksamhet. Inga känslor behöver rusa fram. 

Nya singeln Mot okända hav är också en stillsam låt, en tolkning av Marie Fredrikssons klassiker. Det blir en riktigt fin hyllning av David. Maries original, som ni hittar på albumet Den sjunde vågen (1985), visade verkligen hennes rösts omfång och hur mycket känslor som föddes och växte upp just i hennes röst. En otrolig låt, som tillsammans med En tid som vår, är en av mina favoriter med Marie. En dröm om kärlek och att hitta hem, även om man inte riktigt vet hur resan kommer te sig eller hur känslorna kommer klä sig. Davids röst kryper nära lyssnaren och är kompad av en flygel. Ett stilla och vackert arrangemang. David tar verkligen låten i hand som vore den en kär vän och som jag har förstått har den varit just det för David under hans karriär. En tolkning som tar en given plats i själen.

Lyssna här nedan!