fredag 14 april 2023

Effy Simon - Känslosam


Fanny Malmborg Simonssons projekt Effy Simon släpper idag debut-EP:n Känslosam. Jag recenserade själv titellåten när den släpptes som singel i november förra året. Jag kan börja såhär, i år släpper The National ett nytt album och jag som är ett stort, stort fan kommer förmodligen att placera det albumet högt upp på listorna i alla möjliga summeringar, men Effy Simon gör mig minst lika engagerad, minst lika glad av att möta musiken. 

På EP:n möts vi av ett stort register, både när det gäller hennes röst och hennes känslor. Låtarna behandlar allt från att bli dumpad, hjärnspöken och att se ett ex på stan i den tröjan man själv stickat till personen. Musikaliskt är det jazzig vispop som det handlar om och även om många av texterna bottnar i jobbiga saker, så genomsyras också många av låtarna av glädje, som tycks härspringa av att hon verkligen hittat sitt uttrycksätt där kombinationen av de jazziga melodierna och de raka texterna är fantastisk. Det märks att hon har haft roligt när hon spelat in låtarna, även om de behandlar både ljus och mörker. 

Mest gillar jag titellåten som borde spelas runtom hela Sverige i år, men även Du såg inte mig och Demonerna är fantastiska låtar, den sista handlar om hjärnspöken, som kan kväva så himla mycket av ens liv, men låten slutar hoppfullt med raderna ”mig ska ni inte ta.” Texterna är som sagt raka och dyker ned i det vardagliga och små detaljer som fångar ens uppmärksamhet. I låten Känslosam sjunger Fanny de fina raderna "Jag består av vatten, det är klart att jag blir känslosam. Tårar rinner nedför nacken, där din hand brukade bulta varmt." Hon är som sagt grym på att måla upp bilder. 

Överlag är det som sagt en blandning av många olika delar, dels det lättsamma, dels det allvarliga och så, generellt, en glädje i tonerna och grubblet i texterna. Dumpad är den tydligaste poplåten, men själv faller jag mer för det avskalade och än mer jazzvisiga, men det är en smaksak. Det är en samling låtar som vågar måla upp alla färger och nyanser av en människa och det till en samling av melodier som fångar mig helt. Utan tvekan är detta ett av årets bästa släpp redan nu.

Lyssna här nedan!