lördag 23 oktober 2021

"Jag kommer fortsätta med att mysa runt i mjukisar och kolla på serier"


Valentina Orioli från Borlänge släpper idag sin debut-EP Handle With Care. Tidigare har Valentina släppt de starka singlarna Breathing slow och Complicated Här, i en längre intervju, berättar Valentina mer om sig själv, sin koppling till Italien och om att vara en blandning av Mulan och Bridget Jones. 
 
Hur skulle du beskriva dig själv? 
- Jag tror att många kan uppfatta mig som glad, trevlig, skämtsam, framåt och social vid första mötet. Men dom som verkligen känner mig vet att jag kan ha hög integritet, grubblar mycket och handskas med social ångest. Samtidigt är jag också den där skämtsamma, ambitiösa och framåt personen. Det är minst sagt en salig personlighetsblandning! 

Berätta om nya singeln Complicated! 
- Complicated flirtar med drömska melodier och tunga baser. Det är en synthig, pianoklinkande, trasslig, alternativ pop-romans med ett underliggande mörker om hur tvådelat det kan kännas att falla för en kärlek som hålls undangömd. 

Du har italienska rötter, är du ofta där och vad har du för smultronställen där? 
- Ja, precis. Min mamma är svensk och pappa är italiensk. Det känns som att jag har det bästa av två världar! Min pappa har rötter i både syditalien i Neapel (farfar) och i de mer norra delarna i Urbino (farmor) som ligger i regionen Marche. Efter att ha bott i Isola d’Elba utanför Toscana så hamnade han till sist i Rimini i regionen Emilia-Romagna. Där har jag varit mest under min uppväxt och när jag tänker på Rimini går mina tankar direkt till alla våra sandstränder. Det är verkligen en strandort! Jag försöker åka tillbaka så ofta jag kan så det inte går allt för många år emellan. Jag kunde äntligen åka tillbaka den här sommaren med min pappa efter att inte varit i Italien på tre år, mest pga. pandemin.

- Jag tågluffade genom Italien för några år sedan och upptäckte landsbygden och hur vackert och lugnt det är. Det är verkligen ett smultronställe att hyra en villa ute på landet i Italien och bara njuta av naturen och omgivningen. 

Du bor i Borlänge, hur känner du att kulturlivet är där? Trivs du? 
- Borlänge har alltid nämnts som en musikstad och jag tycker det stämmer in bra då vi har artister som tex. Miss Li härifrån. Däremot känner jag som 26-åring att Borlänge kan vara lite väl dött ibland förutom på helgerna, men jag har alltid trivts bra i staden ändå. Mer kanske för att jag har familjen här, jobb och en trivsam lägenhet. Just nu mår jag bra här, men vem vet vad framtiden har att erbjuda, det kanske blir en flytt till någon annan stad någon gång. 

Minns du första gången du stod på en scen och hur det var? 
- Jag tror den första riktiga gången jag stod på scen var på en skolkabaré när jag var 11 år. Jag sjöng Elvis Presleys Always on my mind och var så nervös att jag inte kunna hålla mikrofonen stilla. Jag har fortfarande videoinspelningen hemma från det uppträdandet! Samma år blev jag "kvällens hemliga artist” på ett skoldisco och sjöng Bonnie Tylers Total Eclipse of the Heart i skolmatsalen där disco hölls och jag var precis lika nervös då som på kabarén. 

Du har spelat i band innan, hur kommer det sig att du valde att stå på egna ben istället? 
- Jag har lärt mig mycket av bandet, men någonstans kände jag att jag hade gjort mitt och behövde få utforska min egen kreativitet. Jag skrev egna låtar på sidan av bandet, men det blev aldrig någonting av dom eftersom jag var så upptagen med att gå i skolan, jobba och spela i band. Så när jag var 21 bestämde jag mig för att ge mig själv en ärlig chans och valde därför att hoppa av bandet. 

Vad är ditt bästa minne från tiden med Betty Goes A Go-Go? 
- Jag tyckte om att träffas i replokalen och hänga med bandet eller när vi drog ihop en middag tillsammans. Ett annat bra minne är när vi blev nominerade i kategorin ”Årets Låt” på Dalecarlia Music Awards. 

Hur har arbetet med EP:n Handle With Care flutit på? 
- Det har varit många berg- och dalbanor i processen men jag tycker ändå det har flutit på relativt bra för att vara första större släppet. Jag och Viktor Fyhr, som mixade/mastrade min EP, har gjort jobbet på distans under pandemin och träffades bara en gång och mixade bredvid varandra. Han har verkligen varit inlyssnande och tagit till sig när jag gett feedback, och det är inte alltid så enkelt att mixa andras verk på distans. 

- Sen kommer livet emellan ibland också. Jag blev utmattad och deprimerad vid julen 2020 och fick sätta allt på paus. Det var alldeles för mycket i den perioden och jag tog mig knappt ur sängen så jag flyttade tillfälligt hem till min pappa och rörde inte musiken på flera månader. Men det måste också få vara okej för man är inte mer än människa och även om jag har ett driv i mig så behöver jag många gånger stanna upp och lyssna inåt. I den perioden var hälsan viktigast och det innebar att EP:n fick vänta lite. När jag sen var tillbaka på fötterna igen och kände mig redo att börja jobba på EP:n igen rullade det på. Det är otroligt mycket jobb bakom och när man jobbar ensam med allting glömmer en ibland hur mycket tid och energi som faktiskt läggs ner och hur mycket som behövs göras inför ett musiksläpp. 

Har du själv någon favorit från EP:n? 
- Jag tycker om Complicated väldigt mycket för den är lite mer drömsk i soundet, men om jag ska välja någon som inte är släppt för allmänheten än så skulle jag kanske säga Closer som är mer rytmisk och retsam eller All I Ask. 

Skulle du säga att det finns en röd tråd i det du väljer att skriva om? 
- Definitivt, min EP Handle With Care handlar främst om relationer och kärlek. 

När du skapar musik, brukar du följa din ursprungliga idé genom hela skrivprocessen? 
- Oftast har jag en grundtanke eller en känsla jag vill förmedla med låtarna, men det kan utvecklas åt alla möjliga håll i processen. Jag har både gjort om produktionen och skrivit om texterna i Sometimes och All I Ask och sen bytte jag även producent som mixade första utkastet av Sometimes för jag kände inte att det var rätt producent för min vision, även om han är superduktig och talangfull. Det är en del i processen att hitta rätt och även om det tog tid att lägga om två låtar så var det helt rätt beslut. 

Många har berättat att de blivit mer kreativa under corona, hur har din egen kreativitet påverkats av pandemin? 
- Jag tror inte det har påverkats så jättemycket mer än att jag har hållit mig hemma mer, men det är nog inget nytt för mig för jag är ändå en riktig hemmatjej som trivs bra med det, haha! 

Restriktionerna är på väg att släppas. Vad har du saknat att göra mest under pandemin? 
- Jag är lite skraj att det kommer ett bakslag nu när alla restriktioner släpps och hoppas att folk fortsätter att tänka sig för, men i Sverige känns det som att det knappt har stängts igen speciellt mycket till skillnad från Italien och andra länder där dom har haft väldigt hårda restriktioner. Jag menar, vi har ju ändå haft caféer och gym öppna så det blir nog inte så stor skillnad förutom att det inte blir maxantal i butiker och så vidare. 

Finns det något särskilt som du kommer fortsätta med som du började med under själva pandemin? 
- Jag trivs som sagt med att vara hemma och har inte börjat meditera eller göra något drastiskt under pandemin mer än att gå runt i mjukiskläder oftare, men jag kommer fortsätta med att mysa runt i mjukisar och kolla på serier. 

Om du fick drömma fritt, var vill du hamna med musiken då? 
- Jag har alltid velat bli signad och jobba aktivt med musiken både i Sverige och utanför. Det hade varit så roligt att få jobba som låtskrivare och vara med i skapandet, spela musik och stå i en studio en hel dag med likasinnade och göra låtar. 

Minns du vad du hade för drömmar som barn och vad blev det av dem? Drömde du om att bli artist? 
- Jag har alltid drömt om att få jobba med musik och skapande på något vis och har jämt hållit i det då jag fortfarande sysslar med musik. Som liten lyssnade jag ofta på musik på mitt rum och hade shower och ville bli artist, sen har väl min uppfattning om vad för artist jag vill bli och hur jag vill jobba med musik ändrats med åren. Jag har inte längre något intresse av att bli nya Britney Spears, Christina Aguilera eller Whitney Houston som 8-åriga Valentina ville bli. Men sen drömde jag även om andra saker som barn, till exempel som att jobba som polis eller att få jobba med djur. 

Vad i livet får du motivation ifrån? 
- Musikmässigt får jag mycket motivation från vänner som också pysslar med musik eller andra kreativa jobb, men jag har mycket driv i mig själv också. Min inställning är att ingen kommer göra jobbet åt dig så det är lika bra att du sätter igång och jobbar mot dina mål och ser hur långt du kan ta dig. För övrigt i livet så är jag en typiskt människa som känner glädje och motivation av att ha något att se fram emot som ökar min livskvalité, till exempel att få träffa en person igen eller att boka in en spa-dag med vänner. Jag tror det är viktigt för de flesta människor att ha saker att se fram emot, stort som litet, så man inte fastnar i ett ekorrhjul där dagarna bara går och går. 

I vilka miljöer trivs du bäst? 
- Jag trivs bra bland djur, i solen, i naturen och i miljöer som ger mig trygghet och lugn. 

Till sist, om du var en karaktär i en valfri film, vem hade du varit då och varför? 
- Ibland känner jag mig lika rörig och lost som Bridget Jones i Bridget Jones Dagbok och ibland känner jag mig mer som Mulan som skiter fullständigt i alla könsnormer och vad alla tycker. Mulan känns som en stark kvinnlig karaktär att se upp till som tar sig igenom prövning efter prövning.

Lyssna på EP:n här nedan!