tisdag 12 juni 2018

Videopremiär: Frida Selander - Din frekvens

Foto: Press

Frida Selanders första album på Svenska, När du går på känsla är du alltid i tid, släpptes i början av april. En av de starkaste låtarna på albumet, Din frekvens som gästas av Anna Levander från duon Dolce, har blivit med video som idag har premiär! Fick mig även ett kortare snack med Frida som bland annat berättar om låten och om att göra en föreställning av det nya albumet. 

Du har valt att göra en föreställning av ditt nya album, hur kommer det sig? 
- Det är något som växt fram, att ta in fler dimensioner i liveframträdandet. Jag har alltid tyckt om dynamiken mellan mellansnack och låtar. Nu ville jag ta ett större kliv, få arbeta med fler element. Jag ville ge något mer, en helhetsupplevelse. Det är så spännande vad en rörelse gör med en berättelse eller hur man kan använda ljus för att skapa magi. Hur ett moln av heliumballonger skapar en stämning eller hur ett föremål förstärker en historia. 

När du går på känsla är du alltid i tid är en fantastisk titel, vad har den sitt ursprung? 

- Förrförra sommaren så satt min tjej Eva, vår kompis Sara och jag och pratade på Saras veranda. Det var ett oerhört intensivt samtal. Både Eva och Sara är väldigt snabba. Jag kände att jag halkade efter hela tiden. Ju mer jag försökte förstå, och ju mer jag försökte hänga med, desto mer skar det ihop sig i huvudet på mig. Till slut fattade jag ingenting. Jag kände mig så himla långsam. Då sa Eva så här till mig: När du går på känsla är du alltid i tid. 

Hur skulle du bäst beskriva Din frekvens? 

- Varje människa har en ton inom sig. Ibland träffar man någon där ens toner passar. De vibrerar med varandra och då uppstår en tredje ton, det man är tillsammans. Då är man tre toner, man är ett ackord. Den här låten är en längtan efter det ackordet, den närvaron och föreningen. 

På låten hörs även Anna Levander. Känner ni varandra sedan tidigare? 

- Vi känner till varandra, och varandras musik, men har bara träffats några gånger. Jag tycker Anna har en gudomlig röst, och jag var nyfiken på vad som skulle hända om man blandade den med min. 

Var kom videoidén från? 

Emanuela Gualersi som gjort videon säger så här: 
”Idén till videon kom från boken "Punkt och linje till yta" där Wassily Kandinsky undersöker de tre geometriska objekten och deras relation till varandra. Dessa geometriska element i samband med en rik variation av färger förekommer i videon och animeras för att förmedla känslor, emotioner, krafter och för att visualisera en berättelse.”

På nya albumet finns en egen tolkning av Somewhere over the rainbow, vad är det du fastnade för mest med den låten? 
- Känslan som finns i den. Att fantasin ibland är verkligare än verkligheten. Och så är melodin briljant. 

Har du några egna coverfavoriter? 

- Jaaa. Jag brukar sjunga en egen översättning av What a difference a day makes. Det är ju som en dröm för rösten att få vistas i en sådan melodi. 

Till sist, vilket har varit årets bästa händelse för dig hittills? 

- Jag gillar inte så mycket att rangordna saker och händelser. De är bäst på olika sätt. Men att stå i ett rum med en lyssnande publik och göra föreställningen - det har känts oerhört meningsfullt.

Ikväll spelar Frida Selander med Cajsa Siik på Deodar i Stockholm. Det blir dubbel releasefest! Kolla in eventet här och kolla in videon till Din frekvens här nedan!