söndag 17 juni 2018

"Följ hjärtat med en liten portion magkänsla och hjärna"

Martin Roos.

En av originalmedlemmarna i Kent och senare deras manager Martin Roos har startat det instrumentala bandet Byråkrat och i mars släpptes debut-EP:n. Efter att ha sett spelningen på Masthuggsgunget i Göteborg i maj ville vi veta mer om honom och hans nya musikskapande. Nedan pratar vi om hans syn på musik och att en alltid ska följa sitt hjärta.

Hur kom det sig att du startade Byråkrat?
- Allt startade för drygt ett år sedan då jag köpte en ny gitarr, en stålsträngad Levin från 1942. Med den gitarren upptäckte jag en ny öppen klang. Det i kombination med att jag sedan ett par år tillbaka nästan uteslutande lyssnar på instrumental musik födde Byråkrat.

Var det alltid självklart att Byråkrat skulle vara instrumentalt?
- Man kan säga att det organiskt växte fram när jag tog de skisser jag hade från det akustiska och spelade in dem elektriskt. Det blev ett visst monotont möljande som växte fram.

Hur upplevde du spelningen på Masthuggsgunget?
- Det var en episk och magisk kväll med härlig stämning. Aldrig varit med om maken till sceneri. Man visste inte om man skulle kolla på den härliga publiken, sin medmusikant eller backdropen som bestod av Göteborgs hamninlopp.

Byråkrat på Masthuggsgunget.

Är det någon av låtarna på EP:n som du gillar särskilt mycket?
- Jag gillar Kompetensbehov. Mest för att det är den låten som har utvecklats live tillsammans med mina medmusikanter.

Du var manager för Kent i flera år och var även gitarrist mellan 91-95, vad är ditt bästa minne från den tiden? 
- Oj oj..många minnen och svårt att välja. Men om jag måste välja något från de tidiga åren är det spelningen på Lollipop -95 när vi blickade ut över publikhavet. Då förstod man för första gången att det här kommer nog funka!

Hur kändes det när dom la ner?
- Värdigt. Man ska alltid sluta när man är på topp och det tyckte jag Kent verkligen gjorde.

Har du några dolda talanger?
- Nja - snarare att jag är en mångsysslare. Har både Dragracinglicens som sportskyttelicens. Vandrat upp på Kebenekajse och Kilimanjaro. Designintresserad och samlare av diverse saker. Springer trail och har gjort mål på Wembley (fotboll).

Vad vet du i dag om livet som du önskar att du visste när du var yngre? 
- Allt ordnar sig. Man behöver inte vara så orolig av sig. Den bästa frågan man kan ställa sig är: Vad är det värsta som kan hända om jag tar detta beslut? Oftast får det inga katastrofala följder oavsett vilken väg man väljer. Följ hjärtat med en liten portion magkänsla och hjärna.

Om man jämför din syn på musik idag och den du hade när du började jobba med musik, hur har den förändrats?
- Det har gått i vågor. I sena tonåren och upp till jag var 25 år var musik något lustfyllt och kul. Sen när jag började arbeta professionellt i musikbranschen avtog lusten något och det blev vardag. Nu när jag sen ett par år tillbaka inte är i branschen har mitt musikintresse bara växt och ökat för var dag. Sen är det otroligt svårt att navigera i musikdjungeln idag. Man behöver bra "kuratorer" för att kunna hitta det man söker.

Vilken tidpunkt i pophistorien skulle du vilja besöka?
- 70-talets USA. Jag är ett stort Kiss-fan och det hade varit kul att följa med på deras resa när de slog igenom 73-75.


Byråkrat.

Du bor kvar i din hemstad Eskilstuna, vad gillar du bäst med stan?
- Närheten till allt. Bodde i Stockholm under ett par år mellan 1992-1999 och där blev allt ett projekt så fort du skulle göra något. I en mindre stad slipper du all dö-tid (restid) och livet blir med effektfullt.

Vad lyssnar du själv på för musik just nu?
- Jag lyssnar mycket på instrumentalt och framförallt på min egen lista som jag har skapat mest för min egen del och inspiration. Följ gärna!

- Men även en hel del americana. Har precis upptäckt bandet America. Grymt bra.

Har förstått att du har ett stort bilintresse. Berätta mer!
- Köpte min första Oldsmobile 1997 och det var en Cutlas Supreme från 1975. En riktig deckar-bil. Har genom åren haft ett par bilar främst muskelbilar men har precis sålt av alla bilar så nu är det första gången på 21 år jag inte har jänk. Sugen på att köpa lite fler gitarrer i stället. Vi får se!

Till sist, tror du att en gör ett bättre jobb på ett kontor om en har på instrumental musik i bakgrunden än om det är helt tyst?
- Det är en smaksak. Jag fixar inte att jobba med vokal musik. Då far mina tankar i väg och fokuserar på text. Nä - jag behöver monoton pulserade kontors-muzak för att kunna bli effektiv. Rekommenderar denna låt.

En kan lyssna på Byråkrat här nedan: