torsdag 15 maj 2014

"Jag har lärt mig att man ska se skräcken i vitögat"

Foto: Pressbild

Nu i veckan släppte Jonas Schwartz sin nya singel Music for you. Mindre gitarrer, mer elektronisk känsla och till det en vacker musikvideo med dans och regnbågsfärgad rök. Det låter mycket bra. Helt rätt i tiden, helt rätt i hjärtat. Jonas släppte debuten Six för två år sedan. Sedan dess har han lämnat Göteborg för Stockholm och arbetat med nya skivan Expedition som beräknas släppas till hösten. Här berättar Jonas om nya singeln och om hur det började ta fart på allvar med musiken.

Hur skulle du beskriva dig själv? 
- Det är svårt det där. Väldigt vanlig men kan ibland få för mig att jag är ett geni vilket min omgivning väldigt, nästan läskigt, snabbt är framme och påpekar att jag inte är.

Har musik alltid varit en självklar tanke?
- Jag har alltid lyssnat mycket på musik men tanken på att skapa själv kom först någon gång i 18-19-årsåldern. Som "ung" var siktet inställt på ett liv som fotbollsproffs. Jag gick fotbollsgymnasium och hela den grejen vilket inte gjorde mig så gott. Gymnasietiden var en rätt mörk period nu när jag ser tillbaks, som för väldigt många andra. Jag spelade inte för att det var kul utan enbart för att jag var duktig till slut, kände ingen samhörighet med någon och bröt upp med det livet totalt i tredje ring. Jag började rota ibland morsan och farsans gamla vinyler och upptäckte bland andra Tom Petty, Sparks och Alice Cooper. Där någonstans började det ta fart på allvar.

Du bor i Stockholm numera. Varför kände du att du behövde komma bort från Göteborg?
- Göteborg har varit mitt hem i hela mitt liv, men det kändes som att jag hade gjort och sett allt i den stan. 

- Jag började dricka lite väl mycket, åt skitmat och kollade kassa skräckfilmer när jag inte gjorde musik. Jag var nog understimulerad. Valet att flytta upp till Stockholm kom för att min flickvän bor här och hon är kvinnan i mitt liv. Det var inte mer komplicerat än så faktiskt.

Första skivan präglades en del av dina tvångstankar. Är det något du fortfarande lider av?
- Jag har lärt mig att hantera det där rätt bra sedan några år tillbaka men jag tror aldrig att man blir helt fri ifrån det. Jag har lärt mig att man ska se skräcken i vitögat och liksom nästan utsätta sig för faran så jag ligger gott på rygg i vattnet och bara flyter lite retsamt, men är väl medveten om att något plötsligt kan hugga till och dra ner mig i djupet.

Vad kan du berätta om Music for you? Är låten signifikativ för hur skivan kommer låta?
- Den är väl kanske inte signifikativ för skivan men det är däremot den mest riktade låt jag har skrivit. Den handlar om en nära vän till mig som ganska nyligen blev utfrusen av alla men framförallt sin bästa vän som svek honom totalt och hänsynslöst då vännen i fråga innerst inne visste att inget av det som sagts var sant. Tycker att det blev en jävligt go dänga. 

Hur går det till när du skriver och vad tänker du på?
- Det är svårt det där. Allt jag kan säga är att jag är väldigt noggrann och vänder och vrider på mycket tills jag kommer in i studion. Där har jag oftast stor tillit till producent och medmusiker. Denna gången har jag haft André Laos som producent och även varit co-writer eller vad man säger. Han är makalöst begåvad och har känslan att kunna få en låt att driva hela vägen utan att det blir repetitivt.

Vad är viktigast för dig i skapandeprocessen?
- Att vara fördomsfri, helt öppen mot allt som kommer. Att ge alla idéer lika stor chans vare sig det tog 10 sekunder eller 2 veckor. Jag kunde lätt stirra mig blind på det där innan, men det är fortfarande skitsvårt för det är ju klart man någonstans sätter mer värde till någonting man svettats och slitit med än en melodi som kom när du satt på toaletten. Det är sådant som tar knäcken på en. 

Trivs du bäst i studion eller på scen?
- Jag trivs nog bäst i hemmet. När jag precis blivit klar med en låtidé lyssnar igenom, applåderar åt mig själv och går ut i köket och brer en macka. Givetvis vill jag upp på scen men det är nog inte anledningen till att jag håller på. Jag blir så jävla nojig och konstig på speldagarna. Det är inte bra för min inre balans.

Nuförtiden är sociala medier ett vanligt sätt att nå ut med saker. Hur viktigt skulle du säga att det är för dig som artist att kunna nå ut via exempelvis Facebook och Twitter? 
- Jag har börjat förstå hur viktigt det där är nu och försöker vara med i matchen så gott jag kan. Det tog emot i början men nu är jag helt fine med det.

Jag har hört att Freddie Wadling har spått dig i handen, vad fick du veta?
- Han sa att jag skulle bli påkörd.

En kan lyssna på Jonas nya singel här nedanför. Gör det. Den är fantastisk!