lördag 17 maj 2014

Morgonfika med Gustav Fridolin och Navid Modiri


Igår fikade jag med Miljöpartiet de grönas ena språkrör Gustav Fridolin och artisten Navid Modiri på Göteborgs centralstation. De diskuterade mångfald och segregation och vem som helst kunde sätta sig ner och delta i samtalet. Mer sådant! Det blev en del diskussion om att det saknas naturliga mötesplatser som inte är kopplade till handel. Navid sa att städer sällan byggs för människor utan just för handel och bilar. Själv önskar jag ibland att Göteborgs innerstad var både bil- och reklamfri. En av världens största städer, São Paulo, är sedan sju år tillbaka en reklamfri stad, så det är absolut möjligt. Jag känner att vi i alla frågor behöver tänka längre än fyra år framåt i tiden. Varje gång vi går och röstar så borde vi inte bara tänka på vilket samhälle vi vill ha de kommande fyra åren utan snarare vilket samhälle vi vill ha de kommande 30 åren och även vilket samhälle vi vill lämna efter oss. En viktig del för att skapa mindre segregation är bland annat att rusta upp miljonprogrammen. Detta har börjat ske i bland annat Göteborg, dock med stora höjningar av hyran som följd, så att många med svag inkomst sett sig tvungna att flytta. Jag frågade Gustav Fridolin hur vi ska rusta upp lägenheterna samtidigt som det inte medför att människor tvingas flytta. 

Vi vill utvidga ROT-avdraget till att också gälla hyreshus. På det sättet kan vi lägga en del statliga pengar på upprustningen och hålla nere hyreshöjningarna. Ser precis samma problem som dig annars.

Efter samtalet så frågade jag Navid om golfrundan han ska gå med Jimmie Åkesson som han vann på Musikhjälpen i vintras. Auktionen generade 47.600 kronor till Musikhjälpen. 

Vad har du tänkt ta upp med Jimmie? 
- Det blir lite allt möjligt. Jag har inte spelat så mycket golf innan, men det ska bli intressant. 

Har du haft kontakt med Jimmie personligen än?
- Nej, men jag har haft kontakt med hans pressekreterare Linus Bylund.

Önskar dig ett stort lycka till! 
- Tack så mycket!

Valet till Europaparlamentet är den 25 maj, men du kan förtidsrösta redan nu.