tisdag 7 januari 2014

Jorden, har du några resurser att låna ut?

Jag ber om ursäkt om jag trampar på någons ömma tår nu, men vi väljer allt för ofta att trampa på jordens dito så det kanske jämnar ut sig någonstans. Jag diskuterade ekologiska varor för ett tag sedan och min bekant hävdade att ekologiska varor är allt för dyra. Det är det ganska många som anser och ja, majoriteten av ekologiska varor är dyrare. Kvalitet kostar. Naturligtvis gör en större produktion att varor blir billigare, men det är ofta inte enbart därför som konventionella varor är billigare, utan företagen tar ofta olika genvägar för att få fram ett billigt pris. Bland annat genom att tillsätta ämnen och/eller använda billiga råvaror. Ekologiskt är inte dyrt så sett, det är de andra varorna som är för billiga. Skillnaden blir vem som betalar. Du eller de som tillverkar produkterna för företagen och jorden förstås. Hur utbränt är inte vårt klimat? Ändå tvingas det fortsätta arbeta. Till viss del så handlar det om prioriteringar. Jag är medveten om att det finns många fattiga familjer i Sverige idag och för dessa kan det låta som ett hån att prata om prioriteringar. Jag är också medveten om att alla inte har råd att handla allt ekologiskt. Däremot så kan merparten göra något för att förbättra miljön. Jag känner många som åker till Ullared för att handla saker för tusentals kronor. Många av dessa säger att det är för dyrt med ekologiska varor och att de exempelvis aldrig skulle handla vare sig ekologisk mjölk eller ekologiska bananer. Skillnaden i pris, både när det gäller bananer och mjölk är för många konsumenter försumbar, men för exempelvis djur och för bananodlarna så är det snarare en stor skillnad. Det allra bästa för miljön dock är naturligtvis att inte köpa så mycket bananer alls. All tropisk frukt (bananen är egentligen en ört) är på många sätt ekologiskt ohållbar att köpa när en bor i Sverige. Däremot, ju större efterfrågan det blir på ekologiska varor desto billigare kommer det också att bli. Det handlar ju om att börja någonstans och våga ifrågasätta, se över olika alternativ och så vidare. Tänk på att prisskillnaden inte alltid är så stor och ibland existerar den inte alls. 

Vad är då viktigt att handla ekologiskt? 

Kaffe, bananer, vindruvor, potatis och kött är alla stora miljöbovar. Ofta går det att få tag på ekologiskt kaffe till samma pris som konventionellt. Konventionella kaffebönor odlas precis som bananer på stora plantager. På dessa plantager används bland annat bekämpningsmedel som parakvat eller endosulfan. Det förstnämnda kan orsaka skador på både lungorna och på huden och kan i värsta fall leda till döden. Parakvat är numera förbjudet inom EU men det används fortfarande bland annat i Sydamerika. Ett globalt förbud vore verkligen det allra bästa. När det gäller vindruvor och potatis så är de båda enormt besprutade. Det kanske inte påverkar en själv de närmaste åren att äta besprutad mat, men en får tänka långsiktigt. När det kommer till kött så bör vi alla sänka vår köttkonsumtion och åtminstone börja med att avstå kött en till två dagar i veckan. Minst. För många är kött enormt viktigt. Vem minns inte alla kränkta personer som inte ens ville gå på festivalen Way Out West när de meddelade att de inte tänker sälja kött på området? Att handla ekologiskt är förstås fortfarande att konsumera och en kan överkonsumera ekologiska varor också. Vårt matsvinn är stort och vi byter ut våra prylar, såsom tv, mobiltelefon bara för att hela tiden ha det senaste. Därför är just konsumtionen ett av de största problemen. Särskilt när vi handlar saker som går sönder efter bara ett kort tag. Det blir dyrt både för plånboken och för jorden i sig. Många gånger ska vi kanske snarare välja bort att konsumera eller när vi väl gör det välja att handla second, third eller fourth hand. Behöver barnet ha helt nya kläder som hen växer ur efter en ganska kort tid? Behöver en ha tio slags skor? Återanvänd! Handla begagnat! 


Vad ska den göra som inte har råd att handla så mycket ekologiskt? 

De allra flesta kan som sagt göra något för miljön och klimatet. När vi handlar köper vi ofta nya plastpåsar att bära hem varorna med. Detta är väldigt onödigt, då det finns så många andra bra alternativ. Återanvänd påsarna eller köp tygpåsar (helst i rättvisemärkt och ekologisk bomull). Dessa är väldigt praktiska och rymmer ofta mer än vanliga plastpåsar. På jordklok kan en handla plastpåsar av alla möjliga slag, gemensamt är att de alla är nedbrytbara och komposterbara. Om en har möjlighet så är det också viktigt att inte använda bilen mer än nödvändigt och i den grad det är möjligt istället åka kollektivt. Naturligtvis ska det inte heller bli någon slags tävling i vem som är mest perfekt när det kommer till att bry sig om klimatet. Det ger bara folk dåligt samvete. Tänk även på att du kan sätta en dekal på brevlådan så att du slipper all onödig pappersreklam.  

Att lura för att sälja

Vissa företag har ekologiska kläder som håller ganska låga priser, däribland H&M. Hur kommer det sig? Viktigt att komma ihåg är att det är okej att kalla ett klädesplagg för ekologiskt även om den bara är gjord av så lite som 3% ekologisk bomull. Med tanke på att det inte är möjligt att producera billig ekobomull så är det viktigt att hur många procent av den billiga varan som faktiskt är ekologisk. Kanske får du förklaringen till priset där. Nu använder inte H&M så lite som tre procent ekobomull i deras kläder, men ni förstår kanske poängen ändå. Att det ens är möjligt att kalla ett plagg ekologiskt när merparten av det inte är det är helt ofattbart. Just H&M ska dock ha beröm för att de alltmer satsar på ekologiskt certifierad bomull.Kom dock ihåg att bomull är en av de mest vattenkrävande grödorna. Upp till 29000 liter vatten kan gå åt för att producera ett kilo bomull. De som sedan tillverkar kläderna gör det ofta under undermåliga arbetsförhållanden. 

Våra barn och hur de påverkas

Ofta innehåller leksaker tyvärr många gifter. Nyligen skrev Svenska dagbladet att kemikalieinspektionens tillsyn av 211 leksaker visade att upp till en fjärdedel av leksakerna innehöll höga halter av farliga ämnen. I fallet med leksaker är det viktigt att köpa kvalitet snarare än kvantitet. Detta gäller förstås inte bara leksaker dock. I alla fall, barnen behöver sällan ett överflöd av leksaker. När det kommer till barnmat är det väldigt vanligt med en hel hög av tillsatser, dock så har den ekologiska barnmatsindustrin ökat allt mer de senaste åren.  Här kan en köpa ekologisk barnmat över nätet  

Framtiden

Hur påverkas vi i längden av tillsatser och gifter? Vi vet bara att jorden påverkas av att vi väljer att tänka kortsiktigt. Vi försöker tjäna pengar på allting men vad vinner vi i längden på det? Jag blir allt mindre intresserad av konsumtion och strävar efter att leva på ett annat sätt. Det måste finnas en annan framtid. Både bomullsindustrin och köttindustrin är stora skurkar i den globala uppvärmningsthrillern. Det kommer inte sluta väl om vi inte gör något. Det är dags att betala tillbaka istället för att låna mer och mer av våra kommande generationer. Vad vill vi lämna efter oss?