fredag 27 december 2013

Svenska fotbollsförbundet har för mycket sexism innanför västen

Foto: Niklas Ahlgren/SVT

Människor har en tendens att vara lite mer öppna med sina åsikter så fort de får lite elektronik innanför västen. Det märks verkligen i Aftonbladets kommentarsfält. För att kommentera så måste en logga in via Facebook. Det intressanta är att de kommentarer som överlag får flest gilla-markeringar är de som drar åt det rasistiska/sexistiska hållet. Intressant med tanke på hur ofta vi slår oss för bröstet och hävdar att vi är så öppna av oss. Aftonbladet brukar ta bort kommentarer som är öppet rasistiska medan sexistiska kommentarer får stå kvar och ofta verkar tas som skojfriska inlägg. För tillfället diskuteras till stor del om Zlatan och hans uttalanden om damfotboll. De allra flesta i kommentarsfältet håller med Zlatan i hans uttalanden. Jag ser Zlatans uttalanden lite som tummen mitt i jämställdhetshanden. Föga förvånande dock, då Zlatan redan tidigare sagt saker som ”Hon måste anpassa sig efter mig, jag anpassar mig inte efter henne” i en intervju där han berättade om sin besatthet av tv-spel. Zlatan framstår som en arrogant mansgris. Vi har två landslag i fotboll och naturligtvis ska de värderas lika. Ni har säkert hört vad som har hänt, men kortfattat så fick Anders Svensson en bil för att ha gjort flest landskamper medan Therese Sjögran som faktiskt gjort fler landskamper inte fick någon. Zlatan kommenterade det i med att säga ”Hylla honom i stället för det här rekordet. Det är bättre att vi är på den linjen än att vi sänker hela hans värde för att jämföra honom med damernas individuella prestationer.” Zlatan menar alltså att om en jämförs med kvinnliga fotbollsspelare så nedvärderas en. Zlatan fortsatte sedan med att kalla Therese Sjögran för ”Den här damspelaren” och ”De kan få en cykel med min autograf så blir det bra”. Det blir bara klappa på huvudet-retorik. 

Nu är inte detta enbart ett fotbollsproblem egentligen, utan samhället ser ju ut såhär i stort, vilket avspeglar sig både inom sporten, i människors lönekuvert och i många yrken. Jag ska vara ärlig och säga att jag i stort sätt inte bryr mig särskilt mycket om fotboll och sport överlag. Jag hade gärna sett att alla de pengar som läggs på fotbollen hade gått någon annanstans. Fotbollen kostar samhället både liv och pengar, då våld i samband med fotbollsmatcher inte är särskilt ovanligt. Nu menar jag inte att det händer något i samband med alla matcher, men så fort det är en större match så händer det i princip alltid något. Slagsmål, skadegörelse, hot, sexuella trakasserier och så vidare. Det positiva som kommer av Zlatans uttalanden är väl att det blir svårare för folk att hävda att kampen för jämställdhet har gått för långt. Fast för de människorna räcker ju oftast några myrsteg och vips så har det gått för långt. Gränsen ska hela tiden vara blott millimeter från fötterna. Vårt tänkande är begränsat, vad händer om människor aldrig får vidga sig i våra tankar? Då begränsar vi andra. Andras möjligheter, andras rättigheter. Zlatan är lagkapten i herrlandslaget. Ingen på Svenska fotbollsförbundet kritiserar honom någon, det verkar som att ingen riktigt vågar. Andra får ta konsekvenserna av det. Zlatan borde istället fundera på varför fotbollsvärlden och samhället i stort ser ut som det gör. Det handlar aldrig om enskilda frågor när problemet är strukturellt. Svenska fotbollsförbundet har för mycket sexism innanför västen.  

Jag blir glad när andra fotbollspelare försöker påverka fotbollen i en annan riktning, i detta fall en före detta fotbollspelare, Henrik Rydström. Läs gärna hans blogginlägg här. Henrik Rydström, som nyligen presenterats som ny tränare för Kalmars U17-sektion har tidigare gått ut med att han i tränarrollen ska kämpa mot grabbighet, sexism och rasism. Mycket viktigt.