torsdag 11 april 2013

"Vi är bättre, snyggare och argare"

Foto: Pontus Fagerstedt

Om man sticker in ett finger i dagens samhälle så kommer man snabbt dra undan det igen. Det är allt för kallt för att hålla kvar fingret en längre tid. Det räcker att läsa i Göteborgsposten en helt vanlig vardag för att inse att vi står i och inför en hel del problem. Avståndet mellan olika människor växer, fastän vi egentligen behöver dras närmare. Kanske kan musiken föra oss lite närmare? Speciellt när det är musik där texterna bryr sig, skriker åt det som är fel. Attentat är ett sånt band. De var ett av de banden som hördes mest under den första svenska punkvågen, tillsammans med bland annat då Ebba Grön. Allsång och kamp i hjärtat, med hjärtat. I Februari släpptes senaste skivan Fy fan, en skiva som hyllats av både fans och kritiker. I mars hade filmen om Attentat premiär på Pustervik. Än finns det minsann glöd kvar! Jag fick tag på sångaren Mats Jönsson och frågade om bandets karriär och framtid. Attentat har fortfarande något att säga. Öppna hjärtat och lyssna.

Vad kan du berätta om albumet Fy fan? Nöjd med responsen än så länge? 


- Ja, mycket nöjd. Om vi börjar med fans och folk i allmänhet så är de positivt chockerade. Ungefär som om att du är slut vid 45-50 bast och inte kan göra bra politisk och arg musik längre! Vi får hela tiden mail och facebookmeddelanden där folk tackar och är förundrade över hur fan vi har gjort. Och så folk man träffar på spelningar förstås. Alla gillar låtarna, texterna och ljudet. När vi spelar låtarna live märker ju vi förstås att publiken inte kan de nya låtarna lika bra ännu. Men sånt brukar ta något år sen röjs det lika mycket på de nya!- Om vi kollar recensioner och bloggar har de varit mycket positiva över lag. Även de få negativa (tvåor i betyg) har egentligen varit positiva i texten). Problemet för de människorna som skriver är att dom inte tycker om fenomenet när fem medelålders svenska punkare gör comeback. Men inte ens dom kan värja sej för musiken. Övriga recensioner hyllar oss enormt i texterna men är mer återhållsamma med betygen, treor till fyror. Men plattan har kallats både hitsamling och kulturgärning så det känns bra.
Hur har spelningarna varit än så länge? Mycket röj?


- Ja, vi får igång publiken överallt! Det är ingen skillnad från förr. På vissa ställen är publiken mer reserverade i början, men det åtgärdar vi med att arbeta ännu hårdare. Alla vill ju innerst inne sjunga med och delta i konserten! Annars hade de inte gått dit. 
Ni släppte flertalet singlar digitalt den här gången. Hur känner du själv för att musiken blivit allt mer digitaliserad? Att allt färre köper skivor? 


- Det spelar ingen roll. Själv vill jag ha fysiska skivor med de artister jag gillar mest, men det är en generationsfråga. Det viktiga är att musiken når fram, att musikerna får betalt och att de som lyssnar får ett ansikte på musiken, alltså ett album är inget album utan ett omslag, men det kan lika gärna vara digitalt.
Foto: Rykkman Rekkords

Vad är den största skillnaden på Attentat idag jämfört med hur det var förr? 


- Vi är bättre, snyggare och argare och inte så bittra. Mer målmedvetna.Vad är den största drivkraften till att hålla igång idag? 


- Det är att skapa låtar och texter, att vara i ett kreativt stim och känna att det är jävligt bra. Sen är det roligt när vi är på scenen och får en samhörighet med publiken, det är en adrenalinkick. Jag behöver inga droger, live-adrenalinet räcker mycket längre som berusning!Det svåra, har jag känt, med band som håller på länge, är att behålla trovärdigheten och skriva samma slags texter som man gjorde förr... Har du märkt av något av det i Attentat? Är det svårt att åldras värdigt i musikbranschen tror du? 


- Media hatar att ett band återförenas, det är det värsta du kan göra, ett brott mot mänskligheten. Men klarar bandet av att vara lika bra eller bättre än förut så borde det inte vara något problem. Tycker hen det är hen en åldersfacist. Däremot älskar ju publiken oftast återföreningar!Vad är ditt bästa minne med bandet hittills?


- Svårt att välja. Men kanske när vi spelade in Fy fan-albumet och vi lyssnade på några av låtarna direkt efter inspelning och alla stod och hoppade och kramades och skrek som vid ett fotbollsmål. Av glädje!Och ditt värsta? Ångrat något speciellt under karriären? 


- Att vi inte klarat av att följa vår inre radar alltid. När vi var yngre så blev vi ibland överkörda av branschfolk som sa att ”så kan ni inte låta/mixa/sjunga/säga”. De gångerna blev resultatet aldrig bra.Hur samhällsengagerad är du själv idag? 

- Jag är ordförande i fackklubben.

Vad känner du är det största problemet i dagens Sverige? 


- Det är en för stor fråga för att ge ett seriöst svar utan att ge ut en hel roman! Det finns både bra och dåliga grejer i Sverige. Framför allt är vi väl flockdjur som inte gillar att skilja oss från mängden. Framför allt den här gapiga anti-intellektuella media- och twitterflocken som påstår att dom är så unika. Oftast män.Ofta är det de som engagerar sig som får mycket skit, feminister får massa näthat, de som kämpar för miljön får utstå hån och frågor som ”hur orkar du bryr dig” är väldigt vanliga... Vad tror du att det beror på? Att just de som engagerar sig för en bättre värld får utstå hot, trakasserier och hån? 


- Alla som är annorlunda får utstå hån. Det är tyvärr naturligt. Inte bara de som engagerar sig, det räcker att du ser lite annorlunda ut så kan du bli mobbad. De som hånar är rädda för det dom inte känner igen, vilket i sin tur beror på taskig barndom, dom har aldrig känt sig älskade de här hånmänniskorna.Har punk fortfarande samma innebörd för dig som förr? 


- Ja. Punk för mig är en attityd. För öppenhet, nyfikenhet och för att vara frisinnad. Punk för de flesta andra är en eller flera ganska olika musikstilar. Det finns oerhört många uppfattningar om vad punk är musikaliskt.Vad lyssnar du på själv på just nu?


- Exakt just nu det nya från Depeche Mode, Johnossi, Makthaverskan, Hästpojken, Cockney Rejects, Wire och Palma Violets.Kommer filmen Glöden slocknar aldrig att gå upp bio så småningom? 


- Ja, den får premiär i september. Var vet jag inte, men jag vet att Jonas klippt in en del från vår utsålda konsert på Pustervik och kommer därmed att klippa ned lite av det materialet som är från Fryshuset i Stockholm. Ljudet kommer också att läggas om om du utgår från smygpremiärsfilmvarianten.Vad händer efter turnén med Attentat? 


- Vi har ett utvärderingsmöte när 2013 är slut. Vi kommer fråga oss om vi är nöjda såhär och om vi fortsätter, vad vill vi göra då? Kommer vi inte överens så slutar vi troligen.

Du kan följa Attentat på deras hemsida och på Facebook.