tisdag 8 januari 2013

"Vänner sjunger refrängen och den har spelats på bröllop"

Foto: Alva Willemark

2005 släppte Johan Heltne, 35, Skisser av en vacker plats. En vacker och ganska stillsam skiva. Har spelat den gång på gång och mitt hjärta har verkligen tagit emot Johans musik. Omfamnat. Texterna är ofta ganska dystra men här och var försöker hoppet tränga sig in. Det lyckliga är vemodigt, sorgen sällan långt borta. Kanske lyckas hoppfullheten ta sig in helt till sist. Kanske inte. Tredje spåret på skivan heter Snöängel. Johan sjunger ”du är en utmattad snöängel, mössan för ögonen, leendet helt utan färger” och att ”timmar med dig är lycka för mig”. Jag skulle vilja beskriva låten som verklig romantik, det fina i vardagen, det stora i det lilla som fyller hjärtat till bredden och höjden. Det är bara att släcka ner helt och lyssna, låta ljuset tändas inom en. För mig är Snöängel den allra vackraste vinterlåten jag har hört. Jag bad Johan själv att berätta om Snöängel och vad han tänkte när han skrev den.

- Det är ganska länge sen jag skrev Snöängel, åtta nio år sen kanske. Och jag har inte lyssnat på den på kanske fyra, fem. Sången känns som från en annan tid, ett annat liv, skriven av en helt annan person. Samtidigt har den en självklar plats i mig. På något sätt. Jag blir ofta påmind om den av andra, vänner sjunger refrängen, någon skickar ett mail, den har spelats på bröllop, par har den som "vår sång" och låter mig få veta.

- För mig är Snöängel – nu när jag tänker på den – en sång om en särskild person och den personens sätt att vara, en person som var min allra bästa och närmaste vän under några intensiva år. Jag tänker på den personen när jag tänker på sången. Jag tänker också på en särskild plats, en villa där jag, den här personen och tio andra vänner bodde. Vardagsrumsgolvet är DET vardagsrumsgolvet, köket är DET köket.

- Jag minns inte riktigt vad jag tänkte när jag skrev den, men så mycket vet jag att det var ett försök att beskriva den här personen, den här platsen och känslorna jag hade då. Det är nog en väldigt uppriktig sång, oskyldig på något sätt och därför ganska sorglig för mig när jag ser tillbaka.


Du kan följa Johan Heltne på hans fina hemsida. Där kan du även köpa Skisser av en vacker plats.