torsdag 16 mars 2023

Jeff Elliot - Existens


Jag älskade duon Jeff Eliots album
Ten som släpptes för snart två år sedan. Jag skrev då att melodierna på albumet sa minst lika mycket som de vackra texterna som ofta berörde ämnet sorg. Albumet kändes som ett möte med en vän, ett samtal där alla känslor fick plats. Under Littfest 2022 så deltog duon i en litterär soaré tillsammans med författarna Susanna Alakoski, Elnaz Baghlanian, Tove Folkesson, Elin Anna Labba, Ida Linde och Yolanda Aurora Bohm Ramirez där författarnas texter blandades ut med Jeff Eliots egenkomponerade musik. Idag, i samband med Littfest 2023, släpps det ovanliga samarbetet på EP:n Existens

Alla texter från de sex författarna behandlar ämnet existens på olika sätt och redan i inledande Prologer med Elnaz Baghlanian blir jag djupt berörd. Elnaz text är fantastisk och musiken drömsk och ljust vemodig. ”Lägger ena handen över magen, det finns ännu inget språk där” läser Elnaz och det är mycket fint. Texten handlar även om flykten från Iran, rotlöshet, det komplexa i vad en flykt innebär och vad det gör med ens identitet. Överlag handlar många av texterna om just barn, ett barn på väg i Elnaz text, fina uppmaningar till barnen i Ida Lindes text och en beskrivning av att föda ett barn i Tove Folkessons avslutande text. Elin Anna Labbas text bär namnet på det första hon lärde sig att säga på samiska; Ila Maŋŋit. ”Jag har lärt mig nya ord också, men inget som säger det jag behöver” läser Elin och det är ytterligare en väldigt stark text om identitet, att få känna sig hemma och få det utrymme man behöver. De två övriga texterna, ang. det att älska sig själv av Yolanda och Nyårsnatt av Susanna berör också identitet och normer och en önskan om ett annat samhälle. Ett mer öppet sådant. 

Jeff Elliots musik hänger följsamt med i författarnas ord och bidrar med en otroligt vacker stämning. Jag tycker mycket om det här konceptet, och att se hur författarnas ord stärks av musiken, hur deras röster styr melodin, hur allt blir till ett mycket starkt möte mellan två vänner igen; poesi och musik. Hur sex kvinnor ger oss varsitt perspektiv av hur det är att existera för just dem.

Lyssna här nedan!