onsdag 10 mars 2021

Premiär: Park & Natur - Göta Lejon Marching Band


Göteborgsbaserade Park & Natur släpper imorgon EP:n Kristid, som beskrivs som ett pandemiprojekt. Jonas Stålheim som han egentligen heter gör musik som rymmer glädje och elektronik och som får världen att svänga lite lite skönare. Idag så blir det premiär på bloggen för en av låtarna på EP:n, Göta Lejon Marching Band, som verkligen borde bli en hit. Här nedan berättar Jonas mer om låten och om hur han hanterat den pågående pandemin. 
 
Berätta om Göta Lejon Marching Band! 
- Musiken kom till på ett ganska slumpmässigt sätt. Jag hörde någon soundchecka ett piano, bara med ett par toner, tyckte det lät ödsligt och gött och ville återskapa den känslan i en låt. Så jag spelade in nåt liknande och loopade det. Byggde sedan på med ett monotont beat och en monoton basgång, och med gitarrerna som utvecklas långsamt under låtens gång. Texten handlar om en vårkväll när jag och min tjej var helt nya med varandra, det var en skörhet och laddning i luften och ett helt fantastiskt gult ljus. 

- Vi gick längs Masthuggskajen och vid en tysk båt stod ungdomsorkestern Göta Lejon Marching Band och spelade. Det var otroligt romantiskt och en helt surrealistisk stämning, man undrade lite efteråt om det hade hänt eller om det var en dröm. Jag kom på att Göta Lejon Marching Band var en grym låttitel. Har inte skrivit så många låtar om lycklig kärlek (haha), och på nåt sätt blev den lite sorglig ändå, eller åtminstone sårbar. När jag spelade upp EP:n för folk var det flera som tyckte att detta var en "hit". Jag blev lite överraskad eftersom låten är lång och ganska flummig, men kom på att jag kunde göra en ”radio edit”, och lägga med på EP:n. Kul att få andras vinklar på musiken, det visade sig att låten hade en potential att bli nåt annat än jag hade tänkt från början. 

Nya EP:n heter Kristid och beskrivs som ett pandemiprojekt, hur har inspelningen varit? 
- Ensam! Jag är i och för sig van att jobba själv men har tidigare kopplat på en producent och en trummis mot slutet eftersom jag har velat ha nån annans öron och för att jag har varit för dålig på det tekniska (och på trummor). Nu passade jag på att nörda in totalt på musikproduktion, försökte lära mig att göra mer själv och EP:n är resultatet av det, kan man säga. Tid har ju funnits under 2020.. Min inspelningsmiljö är ganska primitiv, även om jag har kittat upp lite grann är förutsättningarna väldigt annorlunda jämfört med en riktig studio. 

- Jag har spelat in i vardagsrummet och fått lära mig att vara kreativ med det jag har och kompensera på olika sätt för brister i ljudmiljön. Den enda som jag samarbetat med under inspelningen är Jessica Winnberg som spelar fiol och körar på Utanför Kroppen, och som har funkat som bollplank. Problemet med att jobba så mycket själv är att man kan fastna i sin egen bubbla och tappa omdömet, så jag spelade upp låtarna för lite folk i slutfasen för att få feedback, annars hade jag inte vågat släppa det. 

- Titeln Kristid anspelar inte bara på pandemin även om det i och för sig passar bra, utan också på att alla tre låtarna beskriver någon form av dramatiska, ödesmättade situationer. 

Har du själv någon favorit från EP:n? 
- Utanför Kroppen. Den är mest experimentell både produktionstekniskt och musikaliskt och var väldigt rolig att jobba med. Den liknar inget jag släppt tidigare utan är en konstig mix av alla möjliga influenser, och har en del progressiva inslag som jag säkert kommer att utveckla vidare i kommande låtar. Dessutom gillar jag texten och att Jessica är med, hennes stråkar lyfter låten. Jag gjorde stråkarrangemanget med midi-instrument först men det blev en helt annan känsla med akustiska stråkar bland all elektronik. 

Hur har du personligen påverkats av situationen med Corona? 
- Jag är glad att jag har jobb och att varken jag eller någon av mina nära har blivit allvarligt sjuk. Självklart är det mycket jag saknar i form av socialt häng, konserter mm men jag har klarat mig från uttråkningen som många upplever genom att sitta och jobba med musiken, har haft att göra hela tiden. Det finns ett helt gäng låtar till som jag håller på att jobba med nu. 

Till sist. Du bor i Göteborg. Finns det något särskilt du skulle vilja förbättra angående kulturlivet här, när situationen kring Corona lugnat sig? 
- Först och främst hoppas jag att de ställen som redan finns klarar sig så att det inte blir en utarmning utan att vi i alla fall kan göra det vi gjorde innan! Att se ett band på Pustervik känns som rena drömmen just nu. Sen hoppas jag såklart att det blir en total glädje att kunna träffas igen, som gör folk snälla och öppna mot varandra, och att all uppdämd lust till kultur och musik leder till en grym kreativitet med massor av nya sköna initiativ. 

- Förhoppningsvis kan det leda till nya ställen och kulturverksamheter utanför mittfåran som kan tillföra lika mycket som till exempel Truckstop Alaska eller Café Fluss gjorde. Jag hoppas också på fler kulturella miljöer som inte är segregerade utan används av folk från hela stan, som till exempel området kring Röda Sten kan vara i sina bästa stunder.

Lyssna på Göta Lejon Marching Band här nedan!