torsdag 13 augusti 2020

"Det har blivit hetsiga diskussioner om vem som ska ha svart polotröja på ett gig, så det är nog så långt vi går när det kommer till det visuella."


Det trevliga Lundabandet No Suits in Miami släppte i april senaste finfina singeln What We Have. Idag intervjuas de om hur det var att få spela igen på Plan B i Malmö, hur viktigt det visuella är för bandet och om att ha kontakt med sina fans. 

Hur skulle ni beskriva er själva? 
- Mediokert när det är som bäst. Sådana är vi som personer, så att säga. Som band är vi en stark 6/10. 

Vill ni förmedla något speciellt med er musik? 
- Förmedla och förmedla, det är en bedömningsfråga kan man kanske säga. Vi vill att det ska vara bra låtar och hoppas att folk gillar det. Om de gör det så är det kul. Det ska va gött och up for grabs. En dräglig tillvaro helt enkelt. 

Ni hade en spelning nu i juli på Plan B. Hur var det att få spela igen? 
- Det var gött! Det var en spännande omväxling med sittande publik, men gött att inte behöva ha så mycket ögonkontakt. Ett klassiskt gött häng, helt enkelt. 

När ni står på scen, vad vill ni ge och vad kan publiken förvänta sig? 
- Goa låtar som folk tycker om. Stela mellansnack kan man dock alltid förvänta sig. 

Minns ni er första spelning och hur det var? 
- Det finns faktiskt tre stycken första gig, alla i olika konstellationer. På det första var det bara ljudteknikern i publiken, på det andra satt Hasse ner, och på det tredje spelade vi i en konferenslokal. Gemensam faktor för alla tre var att vi spelade rätt dåligt. 

Ni släppte senaste singeln i april, är det mer musik på gång? 
- Vi har en till låt inspelad, och utöver den finns det 6-7 stycken som bara ska spelas in. Så det kommer mer musik någon gång inom snar framtid. 

Är det någon speciell förändring i kulturlivet i Lund ni skulle vilja se när coronakrisen är över? '
- Mer fulkultur. Just nu har vi ju bara två gigställen som inte är riktade till specifikt studenter, och det är Hemgården och Mejeriet. Båda de ställena är kanon på sina olika sätt, men det hade varit gött med ett mellanting och mer variation däremellan. 

Hur ser den kreativa processen ut för er? 
- Det är alltid någon som tar med sig en idé, och den idén kan vara allt från bara en ackordgång eller en slinga till en helt färdig låt med text och melodi och allt. Sen arrar vi ihop det hela i repan tillsammans och sen håller vi på och pillar på det i allt mellan någon timme och några år innan det till slut spelas in. Sen börjar man hata det man spelat in och då får man börja om från början. 

Hur har er kreativitet påverkats under pandemin? 
- Vi har haft mycket mer tid att jobba på nya låtar och göra klart det vi skriver, i och med att vi inte har behövt repa inför gig. Så vi har hunnit skriva mycket nytt, vilket gör oss taggade på att spela in igen. 

Är ni eniga i bandet om vilken riktning ni ska ta? 
- Vi är inte alltid eniga, men vi hamnar alltid i en riktning till slut. Sen vad det blir kan ändra sig med tiden, som allt annat. 

Har ni någon speciell metod när ni skriver texter? Hur utlämnande kan ni vara? 
- Man blir inspirerad av saker i ens liv, men också av texter andra har skrivit. Så vi utgår mycket från det. Vi döljer inget medvetet i våra texter men vi avslöjar inte heller något medvetet. Det är gött med igenkänningsfaktor samt med personliga texter, men det är kanske inte optimalt att vara så personlig att ingen annan kan relatera till låten. 

Hur viktigt skulle ni säga att det visuella är för er som band? 
- Omslag och sådär är viktigt visuellt såklart, men vi bryr oss inte riktigt om att ha en enhetlig estetik som band. Vi synkar inga outfits och bygger heller ingen PR-plan på hur olika posts och inlägg ska se enhetliga ut visuellt. Däremot har det blivit hetsiga diskussioner om vem som ska ha svart polotröja på ett gig, så det är nog så långt vi går när det kommer till det visuella. 

Finns det någon speciell person som har betytt extra mycket för er som band? 
- Ingen nämnd, kanske någon glömd. 

Om det var möjligt, vilken tidpunkt i musikhistorien skulle ni vilja besöka? 
- Hälften av oss säger 79-89, andra hälften 87-95. 

Vilken är er mest oväntade influenser? 
- Textmässigt snos det mycket från Against Me! och Lorde. Resten av våra influenser är nog inte speciellt oväntade. Förutom det fantastiska bandet Tombstone från Finland. 

Hur ser ni på sociala medier och kontakt med era fans via dem? Vill ni vara nära fansen även digitalt? 
- Det är ju gött att folk som gillar oss kan skriva till oss! Vi är inte så bra på att svara för vi glömmer att kolla och dessutom går vi alla off the grid lite då och då, men det är kul när man ser att någon har skrivit något!

Lyssna på senaste singeln What We Have här nedan!