lördag 4 juli 2020

Musikminne från Henrik Eklund


Henrik Eklund släppte sin debutsingel Jag kommer dö ung eller inte alls 2018. För knappt en månad sedan så släppte han debutalbumet Allt ni inte ser. Svensk pop med starka melodier. Idag gästar Henrik och berättar om ett musikminne!

Det finns så många minnen kopplade till musik som påverkat mig. Många har runnit in i den undermedvetna bakgården; men vissa har bibehållit sina konturer. 

Ett av mina tidigaste minnen är när jag, 14 år, gammal precis hade anlänt till Göteborg. Jag sitter på min kära väns sängkant och blickar ut genom hennes fönster, ut över ett regnigt Göteborg. Det var första gången jag var där, och om jag minns rätt var det första gången jag hade rest någonstans helt själv. Det kändes magiskt att vara någonstans långt bort från sitt egna liv. Ett liv som vid den här tiden nog mest var fyllt av pubertal ångest om att eventuellt ALDRIG bli av med oskulden och så vidare.  

När min vän kom in i rummet igen hade hon med sig sin dator och sa ”Nu ska jag visa nåt”. Hon öppnade laptopen och spelade upp musikvideon till Say You Don’t Want It av One Night Only från 2010. Jag satt helt fastklistrad och såg på hur George Craig och Emma Watson vandrade genom New York i takt till helt sanslöst underbar musik som jag aldrig hade hört förut. Eller ja, att jag tyckte musiken var underbar redan då är nog en efterkonstruktion, jag tyckte förmodligen att den var för tradig och simpel. Nåja. Varning för SPOILER men videon avslutas att Emma och George byts ut mot två hundar, varav en blir upplockad av en kvinna och körs iväg i en bil. Vid det tillfället vände sig min vän mot mig och sa med ett varmt leende: ”De var hundar hela tiden.” 

Wow.

Med åren har låten blivit en av mina käraste. Den påminner mig om min vän, men framförallt om hur mycket en låt kan betyda i rätt kontext. För den här tradiga, simpla låten har följt med mig enda sedan dess, och den kommer följa med mig hela livet ut. Den påminner mig om precis det jag älskar med musik.

/ Henrik Eklund 

Lyssna på Henrik Eklunds album Allt ni inte ser här nedan!