lördag 4 juli 2020

Musikminne från Anna Öberg


Anna Öbergs solodebutalbum kom 2017. Härsknar var en fantastisk skiva som blandade tung elektronik med en samtidig känsla för melodier. Förra året kom efterföljaren Vad fan har jag gjort! som fortsatte i en liknande, men samtidigt uppdaterad, anda. I slutet av januari i år släppte hon dubbelsingeln Du fick aldrig mina ögon / Skorna står kvar. Idag gästar hon bloggen och berättar om ett musikminne! 

Ett tidigt musikminne. Jag var 9 år och det var avslutning i 3:an. Jag hade som många andra spelat blockflöjt en gång i veckan för blockflöjtslärare. Vi fick lära oss noter och det var okej. Men jag tyckte att det var för tråkigt så jag tog alltid ut låtarna på gehör. Jag var skiträdd att läraren skulle komma på mitt fusk. 

Iallafall. Inför avslutningen, som hölls på skolgården inför alla elever och föräldrar på hela skolan, hade jag fått för mig att öva in Mitt sommarlov. En sång som var populär på den tiden. Hela min klass skulle sjunga den. Enligt min mamma så hade jag inte lyckats spela den rätt en enda gång hemma. Hon var ju jättenervös inför uppträdandet. Jag var inte alls nervös. 

När det blev vår tur att uppträda så ställde de en mikrofon framför mig. Ja. Jag spelade den först ensam inför alla. Sen sjöng klassen. Tydligen hade jag tagit ut den i en helt annan tonart än de sjöng. Men en förutseende lärare lyckades få till det genom att jag slapp spela samtidigt som de sjöng. Sen fick jag spela den en gång till. 

Inte ett öga var torrt. Min mamma som höll på att svimma av nervositet grät av lycka för jag spelade inte en enda ton fel. 


Detta var första gången på scen för mig. På den tiden fick vi betyg. Jag minns att jag sprang ut till mina föräldrar efteråt med betyget i ena handen. Jag har foto på detta utspring. 


I höst släpper jag min tredje syntskiva. Jag spelar fortfarande blockflöjt och blandar gärna hårda syntar med det.

/ Anna Öberg 

Lyssna på Anna Öbergs senaste singel här nedan!