tisdag 30 juni 2020

"Sedan är man ju ung och förälskad och vissa smågrejer känns som jordens undergång."Indiebandet Boy with apple från Göteborg är singelaktuella med låten Green Eyes. Här berättar dom om en dystopisk framtid, skivbolaget Vårø och sin kommande debut-EP.

Hur kom ni på ert bandnamn, har det med tavlan i filmen The Grand Budapest hotel att göra?
- Tim hade en extrem Wes Anderson fan boy-fas i bandets begynnelse. Om namnet är stulet från namnet på tavlan eller om det är tvärtom låter vi vara osagt. Vi är alla glada att Tim nu för tiden även kollar på andra regissörer och inte enbart tjatar om Wes Anderson.

Kommer ni alla från Göteborg?
- Zara kommer från norrlands skogar. Man hör dock bara dialekten när hon dricker öl. Vi andra är mer eller mindre från Göteborg.

Hur skulle ni beskriva er musik?
- Gung och sväng. Många effekter. Nostalgi blandat med vemod och hoppfullhet.

Hur länge har ni hållit på med musik?
- Det skiftar mycket inom bandet. Arvid stod på scen första gången runt årsskiftet, Tim har spelat ACDC på småstadstorg sedan han var 12 år.

Hur fick ni kontakt med skivbolaget Vårø?
- I dagens digitala samhälle kommer skivbolagssnubbar inte fram efter giget utan dom slidear in i ens instagram DMs. Ganska märkligt med hela coronasituationen är att vi bara träffat dom fysiskt en gång på Oceanen innan allt stängdes ner. Men samarbetet har fungerat väldigt bra även fast allt görs på distans!

Hur känns det att släppa nytt när ni inte kan spela live?
- Det känns riktigt trist. Vi saknar det innerligt.

Hur länge har ni spelat ihop?
- Tillräckligt länge för att gå varandra på nerverna, 2 år blir det väl i vinter.Hur tänker ni när ni skriver texter? Finns det någon röd tråd i dom?
- Att vara 21 år i Sverige 2020 innebär att ha vuxit upp med nedskärningar, bostadsbrist, ökade klassklyftor, miljöförstöring. Samtidigt sker uppror runt om i hela världen och allt fler inser behovet av en världsomfattande revolution, vilket är den period vi har framför oss. Det är en osäker framtid som påverkar ens psykiska hälsa helt enkelt. Sedan är man ju ung och förälskad och vissa smågrejer känns som jordens undergång. Texterna är beskrivningar av vad som sker i våra liv.

Vilka är era mest oväntade influenser?
- Tim hittar alltid en massa breakbeat-samplingar och lyssnar på old school drum and bass. Zara lever och andas Bladee.

Vad har ni för sommarplaner?
- Ta det lugnt, fixa det sista med EPn och jobba på nya låtar.

Med tanke på ert senaste omslag, är ni pro skate eller bad i plaskdammen?
- Tim gillar att doppa fötterna i dammen men är rädd för barn. Arvid skejtar och hatar vatten.

Kan vi se fram emot fler singelsläpp innan EP:n kommer?
- Nej, det kan vi inte tyvärr. Vi får ha lite is i magen så kommer det ett gött gäng nya låtar på EPn. Det blir fem stycken totalt inklusive Green Eyes.

Till sist, nu i höst kommer er debut-EP, om ni tänker att den är som en fysisk plats, hur skulle ni beskriva platsen och människorna som befinner sig där?
- Den är som Göteborg det senaste året. I rörelse, med alla människor och alla liv som sker, parallellt. Den vardagliga rutinen. Att varje morgon gå till jobbet, föreläsningar, gymmet, upptagen med kärlek som kommer och går, som krossar en, som dunstar. Stressen över ens eget självvärde som konkurrerar med stressen över ens ekonomi och bostad. Att spendera lite för mycket pengar på Lången (Andra långgatan) och saker som inte känns bra dagen efter. En promenad i Slottsskogen för att stilla sinnet. Så mycket som händer, så många människor och alltid, ständigt, på väg fram.


Lyssna på Green Eyes nedan: