söndag 28 juni 2020

Musikminne från Åke Olofsson


Åke Olofsson från Den Svenska Björnstammen debuterade som soloartist, under namnet Åke, i våras med den finfina singeln Pengar på musik. Den låten följdes upp i mitten av juni med minst lika fina Vin är tjockare än vatten. Idag är Åke med i bloggen och berättar om ett musikminne!

Året är 2001. Hasse, pappan i familjen vägg i vägg, har ett band. Dom heter Blå Häst och är lite lokalstora i min hemstad Norrköping . Dom har precis släppt ett nytt album och ska spela utanför bibban. Publiken består av kanske 400 personer, men jag är inte en i publiken. Jag har nämligen en uppgift, jag ska sälja skivor. 

Med en låda på magen går jag och bästisen Petter runt i publikhavet, under hela konserten. Efter konserten hänger vi bakom scenen. Vi får beröm, mat, läsk och pengar. Det snackas om försäljningsrekord och jag känner mig stolt och lite äldre än vad jag är. 

Det är svårt att veta vad som leder till vad i livet. Men jag tror att det här minnet har varit viktigt för mig i mitt val av yrke. Dels för att det var berusande att få beröm av vuxna, men kanske ännu mer för att jag förstod att man faktiskt kan tjäna pengar på musik. Det gjorde mina dagdrömmar verkligare. Man behöver inte vänta på att bli upptäckt, för man kan sälja sina egna skivor från en låda på magen.

/ Åke Olofsson

Lyssna på Åke här nedan!