fredag 23 augusti 2019

"Om jag skulle flytta från Södertälje skulle Göteborg stå högt i kurs"

Foto: Jenny Smultris Bengtsson

Jag recenserade Kajsa Larssons EP Stories, som jag gillade mycket, i januari. Nu är hon aktuell med nya singeln Det ska nog gå som släpptes den 22 augusti. Här nedan berättar Kajsa om nya låten, om uppväxten och om hur det kommer sig att hon snart drar iväg till Paris för att sjunga där. 

Hur skulle du beskriva dig själv och hur reflekteras det i din musik? 
- Som person är jag nyfiken och gillar att lära, gillar rutiner. Lugn, fast lite neurotisk. Ofta tankspridd, men ibland petnoga. Normal, men lite underlig. I min musik märks det nog genom att låtarna kan låta väldigt olika. Jag rör mig gärna mellan olika genrer och har inte ett uttalat sound, även om den som lyssnar på min musik säkert kan känna igen hur jag lägger melodier och använder text. 

Hur har din sommar varit? 
- Bra! Jag har gjort några småresor och hängt med kompisar, och så har jag strövat lite hemma i Södertälje, haft några spelningar, och förberett inför releasen av Det ska nog gå. 

Berätta om nya singeln Det ska nog gå! 
- Det ska nog gå är en glad poplåt som bygger på den oövervinnerliga känslan i förälskelsens förtrollade värld. Jag skrev egentligen det mesta av låten för många år sen, men jag la undan låten för den var halvfärdig och det var först förra året jag bestämde mig för att skriva klart låten och skrev ett stick. Låten handlar om när min dåvarande pojkvän var ledig från jobbet, men inte jag, drog han iväg på semester med en annan tjej (som jag inte riktigt hade koll på vilken relation de hade med varandra). Jag intalade mig själv att det inte var något konstigt med det, men hade nog börjat tveka lite på vår relation, och upplevde att min omgivning var ganska skeptisk till det hela. 

Du bodde i Göteborg tidigare, vad gillade du mest med stan? 
- Vännerna som jag hade och lärde känna där. Göteborg är ju också en väldigt vacker stad. Jag gillade att det var nära till det mesta i centrum. När jag äntligen fick en cykel i Göteborg var det som att hela staden blev tillgänglig. 

Kan du tänka dig att flytta tillbaka så småningom? 
- Japp. Om jag skulle flytta från Södertälje och Stockholmsområdet skulle Göteborg stå högt i kurs. 

Nu bor du i din födelsestad Södertälje, vad har du för favoritplatser där? 
- Brandalsund, ett naturreservat med fin badplats mellan Järna och Södertälje. Nere ”på stan” är favoritplatsen Marenviken där folk gärna promenerar runt eller sätter sig på bryggan när det är fint väder. Precis ovanför Södertäljes sluss ligger Kusens backe, som är en kulle full av tallar och löpspår som jag gärna springer ett varv i då och då. 

Om du skulle beskriva din uppväxt med en låt, vilken skulle det vara? 
- Kanske den där låten som Hacke Hackspätt sjunger på julafton. Jag var väldigt aktiv som barn och hade mycket aktiviteter, och så gillade jag att hoppa och dansa. Precis som en kan lita på att Kalle och hans vänner kommer på julafton, hade min familj en massa rutiner och uppväxten var väldigt trygg. 

Om man jämför din syn på musik idag och den du hade när du började syssla med musik, hur har den förändrats? 
- Inte så mycket. Musik är något av det bästa som finns. Jag har nog alltid sett på musik som något slags universellt kommunikationssätt, som kan hela människor och skapa gemenskap. Numera har jag kanske större förmåga än tidigare att se musik och konst i alla former som ett viktigt demokratiskt element och uttryck. Jag inser mer och mer hur hotande konst kan upplevas för den som vill förtrycka människor. 

Vilken var den första skivan som betydde väldigt mycket för dig? 
- Det skulle nog vara Jagged Little Pill av Alanis Morissette. Det var en av de första skivorna som jag köpte och valde själv. Tror jag gick i sjuan då. Alanis var en färgstark förebild. Hon lät arg när hon sjöng och var inte tillrättalagd och verkade inte så angelägen om att vara vacker och tillags. Jag gillade hennes melodier och hänfördes av hur hon fraserade och kombinerade text och melodi på ett annorlunda sätt. Hennes musik gav mig självförtroende. 

Du gör musik på både engelska och svenska, vad känner du att den största skillnaden är mellan att skriva på svenska och på engelska? 
- Min språkliga förmåga på svenska är mycket bättre än min engelska. Mitt svenska ordförråd är större, och på svenska kan jag använda grammatiken för att göra små nyanser i språket, vilket jag inte kan på samma sätt med engelskan. Engelskan låter ju annorlunda både i melodi och uttal, vilket såklart påverkar hur jag skriver musiken. 

Dina texter känns väldigt personliga, censurerar du någonsin dig själv? 
- Jag håller med om att texterna är personliga, och jag försöker att inte censurera mig själv, men det händer att jag tar erfarenheter från olika situationer och relationer och lägger in i en och samma låt till exempel. Jag försöker att ha ett öppet sinne och kreativt flöde när jag skriver, och jag bedömer och hejdar mig hellre efteråt än under själva skapandet. 


Foto: Jenny Smultris Bengtsson

I september bär det av till Paris för att spela där, berätta mer! 
- Det ska bli jättekul! En vän har övertalat mig att följa med till Paris i några veckor. Hon ska plugga franska och skriva på sin bok. Hittills har jag hankat mig fram på ord jag har lärt mig från baletten och de franska sånger jag har sjungit, så jag tar en nybörjarkurs i franska och ska spela på gatorna som gatumusikant. Jag har velat, men inte vågat, stå på gatorna och spela innan, och testade på det lite förra sommaren när vi var på genomresa i Paris. Nu blir det ett till försök. 

Kan du beskriva vilka omständigheter som tar fram det bästa ur din röst? 
- En liten förkylning brukar resultera i en lite annorlunda klang, och hes röst som jag gillar. Annars är viktiga faktorer att jag är på en plats där jag känner mig bekväm med att höras, och att jag hör mig själv ordentligt. Om jag har en känsla av att jag stör tar jag inte i som jag egentligen vill, och om jag dålig medhörning blir det svårare med finliret. 

När du inte spelar musik, vad tycker du om att göra då? 
- Umgås med vänner och familj. Vet inte om jag ska säga träna… Jag tränar mest för att må bra, men det är lite kul också. Just nu löper jag och i sommar har jag provat på Södertäljes multibana (typ crossfit utomhus). Jag gillar att sy också, fast det blir sällan av. 

Om du skulle lista 5 låtar alla borde ha på sina spellistor i höst, vilka skulle det bli då?
- Eftersom jag gärna vill att alla ska lyssna på min musik, så blir det Tre minuter till alla Göteborgare, och min senaste singel Det ska nog gå. Lägg till Busted med The Person från Södertälje som får oförtjänt lite uppmärksamhet. Goodbye av Her Songs tills dess att deras nya låtar kommer senare i höst, och ta med Den som är den av Molly Sandén. Den har gått på repeat hos mig i sommar. 

Nämn en låt som du önskar att du hade skrivit! 
- Pass. Vet att jag har tänkt att jag tänkt tanken tusen gånger, men just nu står det helt stilla. Det fina med att vara trubadur och sjunga covers är att jag får sjunga låtar och låtsas som att det är jag själv som har skrivit dem. 

Finns det någon speciell artist som påverkat dig? 
- En av mina allra första idoler var Mariah Carey, och jag ville alltid kunna sjunga som henne. Så hon har varit min förebild vad gäller sång och röstteknik. 

I vilka miljöer trivs du bäst? 
- Hemma hos mig själv eller hos vänner. Naturen är ju också ett bra ställe, men jag hänger inte så mycket där tyvärr. 

Vilket är det bästa rådet du fått i ditt liv? 
- Ta smärtstillande när du har mensvärk. 

Vad får dig att skratta? 
- Mina vänner. Jag har väldigt roliga vänner. Stand up-komikern Sofia Nordin är både en gammal vän och stand up-komiker som ni inte får missa! Under hennes och Birgita Klepkes föreställning Från klamydia till inkontinens skrattade jag massor. 

Vad vet du i dag som du önskar att du hade vetat när du var yngre? 
- Att min (och allas) del i helheten och samhället gör skillnad, att det finns möjligheter att påverka.

Vilket musik-klipp har du tittat på flest gånger på Youtube? 
- Det är mycket möjligt att det är Álvaro Ruiz y Alberto Leal - Miedo (acústicos SdMA). Jag blev väldigt förtjust i Álvaro Ruiz musik när jag kom i kontakt med den 2013, när jag bodde i Murcia i Spanien. 

Till sist, vad kan Göteborgarna förvänta sig av din spelning på Café Hängmattan den 5 september? 
- Det kommer att vara en intim spelning där jag framför massor av mina låtar. Det blir både allvarligt och lättsamt. Jag har bjudit in poeten Sayam Chortip (som har podden Poesi-jakten) och vi kommer bland annat att framföra något tillsammans.

Lyssna på Det ska nog gå här nedan!