lördag 30 september 2017

"Det finaste ljudet jag vet är ljudet från en cello"

Foto: Press

Natalie Migdal släppte sin debutsingel I've Run Out Of Words den 22 september och kommer de kommande två månaderna släppa två singlar till, All The Way Home och Open Your Eyes. Här nedan berättar Natalie om sig själv, om musiken och om uppbrott. 

Berätta lite om dig själv! 
- Jag har alltid älskat att skriva egen musik och känt mig som mest hemma vid vårt dammiga gamla piano i vardagsrummet där jag växte upp i Huddinge. När jag var 16 år gammal kom jag in på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm på klassisk violin och gick där i 4 år, men kände mot slutet av utbildningen att jag saknade att skriva egen musik. Så jag sökte mig till jazzlinjen på Skurups folkhögskola och kom in på jazzsång! Jag gick ut 2012 och har frilansat sen dess. 

- Nu i höst släpper jag mina tre debutsinglar i eget namn och spelar en hel del live med mitt solo-projekt i samband med släppen. Parallellt med det egna skapandet driver jag stråkkollektivet Migdal Strings tillsammans med min bror, violinisten Daniel Migdal. Vi spelar in stråk till album med artister som Peter LeMarc, Loreen och Amanda Bergman och medverkar bland annat på soundtracket till den svenska biosuccén Gentlemen och den kommande biofilmen om Ted Gärdestad.  

Hur kom du in på musiken från början?
- Jag är uppvuxen i en musikersläkt, så musik har alltid varit en del av mitt liv. 

Du är född och uppvuxen i Stockholm. Vad gillar du mest med stan?
- Jag tycker Stockholm är en otroligt vacker stad, det finns så många fina platser i olika delar av stan. Jag bor själv i Västra Skogen och älskar att ha nära till vattnet. 

Din debutsingel heter I’ve Run Out Of Words, berätta om den! 
- I’ve Run Out of Words handlar om att bryta kontakten med någon man älskar och frustrationen över att personen fortfarande lever kvar i ens tankar. Det finns en otrolig styrka i låten, en stark beslutsamhet i att bryta sig loss från en person som behandlar en dåligt och att man förtjänar att må bra och gå vidare i sitt liv. 

Du ska släppa tre singlar som alla handlar om ett uppbrott. Vad är ditt bästa tips för att bota ett krossat hjärta? 
- Åh, det är en bra fråga. Jag har nog inget tips direkt, men upplever själv att det viktigaste är att ge sig själv tid, att våga vara i känslorna och omge sig med varma människor som man kan prata med om sina struggles. 

Många säger att det är enklare att skriva om uppbrott än om lycklig kärlek. Är det något du håller med om? 
- Jag vet faktiskt inte om jag håller med! Jag upplever att det handlar mer om var jag befinner mig emotionellt! Ibland tänker jag mycket på smärtsamma erfarenheter jag bär på och då tar det sig i uttryck i det jag skriver. Och ibland tänker jag på varma minnen och då tar det sig i uttryck i musiken jag skriver.

Hur kom det sig att du valde att starta ett eget skivbolag? 
- Jag tycker det är kul att vara med i hela processen, från första ackordet till slutskedet i släppet. Jag gillar att ha friheten att bestämma vilka jag vill jobba med och vilket team jag vill bygga kring mig. Dessutom har jag en massa spännande planer och samarbeten i tankarna och ett eget skivbolag är ju en utmärkt plattform att släppa musiken på!   

Du har spelat mycket live de senaste åren, tillsammans med andra och själv, har du någon speciell anekdot från någon spelning som du vill berätta mer om? 
- Det är inte en anekdot egentligen, men jag minns hur chockad jag blev när jag såg publikhavet under Loreen-turnén 2012! Jag hade aldrig spelat inför så många människor tidigare och minns att det var en total overklighetskänsla. Sjukt mäktigt! 

Behöver du något speciellt runt dig för att skriva musik? 
- Ett piano. Ifall det råkar finnas mysbelysning i närheten så är det definitivt ett plus. 

Vad inspireras du av? 
- Jag inspireras av en massa saker. Mina egna erfarenheter, mina relationer och det mina nära har varit med om och bearbetar. 

Till sist, vilket är det finaste ljudet du vet? 
- Cello! Det är ju inget ljud, men ljudet från en cello!

Lyssna på I've Run Out Of Words här nedan.