fredag 3 mars 2017

"Jag tänker skriva låtarna som ingen vill vara utan"

Foto: Press

För två år sedan släppte Lukas Lind sin debutsingel Taykardi och nu är solokarriären i full rullning. Idag släpper han nya singeln Dynasti, som han själv beskriver som en hyllning till ungdomen och frigörelsen. Läs mer om det och om hans uppväxt bland annat här nedan. 

Du växte upp i en frireligiös församling. Hur var det?
– Både positivt och negativt. Man fick ju ett tydligt sammanhang och en stor gemenskap, med både äldre och yngre, vilket många söker som ung. Det fick många mig att stå på scen tidigt i livet. Musiken är ju en stor del av kyrkans gemenskap. Men idag kan jag känna att mitt kristna sammanhang jobbade en hel del med skuldbeläggning och ett väldigt mallat sätt att tro på Gud. Det var kvävande och kreativiteten blev inte sällan lidande.

Hur har din uppväxt präglat dig?
– När jag i början av 20-års åldern slutade gå i kyrkan regelbundet försvann det sammanhang och mycket av den tro jag haft innan. Det var faktiskt lite som att mattan drogs bort under mina fötter när jag lämnade den. Idag kan jag ofta känna en ensamhet, spridda skurar av meningslöshet, men känner mig samtidigt mycket gladare, friare och närmre livets essens. Jag tror att min bakgrund har gett mig en förståelse och acceptans för människor i samhället som bär andra erfarenheter än de vanliga.

När kände du att du ville satsa på musiken?
– Jag har skrivit låtar sedan början av högstadiet. Jag hade ett par olika band under tonåren och satsade rätt hårt med ett av dem. Sedan tog studier och jobb inom journalistik mycket tid i början av 20-års åldern, även om jag alltid fortsatt att skriva musik. Nu känner jag att jag har kommit tillbaka till musiken ordentligt igen. Hittat mitt sätt att skriva på och ser hoppfullt på framtiden.

Din nästa singel heter Dynasti. Berätta om den!
– Den är en hyllning till ungdomen och frigörelsen. Om sena sommarkvällar på filtar i parker, där de stora frågorna förklaras i enkla, naiva och koncisa slagord. Det är någonting härligt med det där. Världen är så himla ogripbar och märklig ofta. Låten är en hyllning till den där känslan när ingenting känns omöjligt.

När kommer EP:n?
– Innan sommaren! Vi kommer att gå ut med exakt datum snart.

Blir det lite spelningar i samband med släppet?
– Ja, jag har dels en releasefest inplanerad på Morfar Ginko i Stockholm. Sedan är det några andra gig på gång också. Kommer mer information om dem snart.

Hur tänker du när du gör musik eller går du mycket på känsla?
– Det tar rätt olika vägar. Men oftast börjar jag med känslan. Jag hittar ett beat, ackordföljd eller melodislinga som känns inspirerande. Sedan kopplar jag bort hjärnan så gott det går och försöker hitta en naturlig sångmelodi. Efteråt ser man ofta att det finns ett textmässigt tema i improvisationen. Då börjar arbetet med att renodla och förtydliga. Men ja, det händer absolut att jag börjar med texten också.

Jag vill veta mer om vardagliga Lukas. Har du en favoritemoji?
– Haha, hm. Vänta ska kolla igenom mina konversationer...Nej, alltså, får erkänna att jag är en riktig stelpinne när det kommer till emojis. Hjärt-symbolen är jag ganska flitig på att använda ser jag.

Säg att du skulle DJ:a på en klubb, vilken musik får man höra om man bokar dig?
– Har aldrig DJ:at och kommer nog aldrig göra. Känns som att alla gör det nu för tiden. Känns rätt trött. Om jag skulle göra det skulle det säkert bli rätt mycket 60-talsdans och rivig indiepop tror jag. Jag gillar prestigelösa dansgolv där folk dansar för att ha kul, när de skiter i hur de ser ut och sånt.

Gjorde en artikel för några månader sen där folk listade de bästa svenska skivorna någonsin, vilken är den bästa, enligt dig?
– Skitsvårt att bestämma mig. Men jag tycker att en skiva som förtjänar mycket mer uppmärksamhet är Christopher Sanders Jorden var rund. Så mycket kan jag säga i alla fall.

Ruvar du på några dolda talanger?
– Nja, jag är rätt bra på bollsporter. Men det är väl var och varannan människa?

Vad får dig att skratta?
– Bra svensk standup, David Brent, svart brittisk humor och när människor har distans till sina tillkortakommanden och misslyckanden. 


Vad har du annars planerat framöver?
– Jag tänker skriva låtarna som ingen vill vara utan.

Lyssna på Dynasti här nedan!