onsdag 19 mars 2014

All form av sex utan samtycke är våldtäkt

Jag läste för ett tag sedan att en inte kan våldta en partner, vilket verkar grunda sig i en idé om att en partner alltid ska vara tillgänglig för regelbundet sex. För ett tag sedan så diskuterades det även om det är okej att köra på när den andra sover. Kommentarer som ”om hon ligger halvnaken intill honom, hur i helvete kan det bli en våldtäkt då” yttrades. Otroligt korkad kommentar. Återigen som om det vore kvinnans fel att hon blir våldtagen. Den enda anledningen till våldtäkter är den som våldtar. Skippa snacket om allt det andra. Oavsett om en har ett förhållande eller inte så bör ingen ha krav på sig att göra ett dugg den inte känner för. En kan aldrig köra på som en vill när en annan människa är inblandad. Det fungerar inte. Det är så viktigt att förstå hur viktigt samtycke är för alla inblandade. Och naturligtvis betyder inte samtycke för sex att själva sexakten sedan kan se ut hur som helst. All form av sex utan samtycke är våldtäkt. Att försäkra sig om att den en har sex med är med på noterna är inte särskilt svårt, därmed är det ett otroligt dåligt argument att säga att en aldrig uppfattade att den andra inte ville.

Överlag verkar just sex ofta innehålla en hel del outtalade krav. Som exempelvis att mannen ska komma och att själva samlaget är slut efter det. Många kan även känna ångest över att en som partner då inte duger om den inte lyckas få sin partner att komma, då mannen liksom ska det. Att han ska komma och för henne är det ”skönt ändå”. Det blir inte på bådas villkor. Här tror jag att det är viktigt att inte lägga särskilt stor vikt vid om partnern kommer eller inte, att det inte får bli det viktigaste, utan att det viktigaste är att båda njuter av varandra och av situationen och att båda känner närheten, värmen och respekten från den andra. Ibland får båda orgasm, ibland får ingen det, ibland får den ena det. Krav på olika ställningar, på att få orgasm, på olika sorters sex och på att en ska ha en viss kropp som naken skapar bara osäkerhet och är ingen bra grund för varken trygghet, kärlek eller ett bra sexliv. Det är också en viktig sak att inte genast anta att tjejen äter P-piller. P-piller är ett skydd men också ett skydd som innebär en hel del risker, så som blodproppar och nedstämdhet. Så sätt så är kondom fortfarande överlägset då de skyddar både mot graviditet och sjukdomar. Vilket skydd en än väljer så måste det vara bådas ansvar.

Det är viktigt att diskutera synen på kön, sexualitet och relationer, men det handlar också mycket om att slåss med sig själv, sin egen självbild och de föreställningar som en själv bär med sig. Det är det svåraste av allt. Särskilt när det är så lätt att vara rädd, nervös och nojig. Vi är rädda för att visa oss själva, vi är rädda för att säga fel saker, vi är rädda för att inte vara tillräckliga, vi nojar över vikten, utseendet och vad vi säger och inte säger, vi är rädda för att bli lämnade, vi är nervösa för att ringa viktiga samtal och rädda för att gå på fester där vi inte känner så många. Kort sagt, vår värld kretsar mycket kring rädsla. Både över hur vi är och hur vi inte är. Normen och det som är utanför den. Det som en själv vill och det som samhället säger åt en att en ska vilja. Kampen emellan. Vem segrar när alla förlorar? Jag tror själv att det kan vara en bra sak att vara rädd, och att det inte nödvändigtvis ska ses som något negativt att vara det. Det är när någon kör över vår rädsla eller ignorerar den som är det mest skrämmande.