måndag 8 juli 2013

"På scen är det enda stället där jag känner mig helt hemma"


Vi kommer antagligen bli den första generationen som checkar in på ålderdomshemmet. Samhället blir mer och mer digitaliserat och både Facebook och Twitter tar upp olika stora delar av våra liv. Vi delar, gillar och kommunicerar. Någon som fått stor spridning av sin musik på just sociala medier är Hampus Carlsson, 22 år, vars debutsingel heter Sommarplågor. Hampus sjunger "Det är som om vi dansar runt till fågelkvitter, och alla vet för jag skrev det nyss på Twitter". Underbara körer och en känsla av just nu sprider sig i kroppen. Bakom all lycka finns också en bön om att hitta någon. Ibland kan de sociala medierna stå i vägen för livet. Helst vill man ju bara komma bort från all teknik och stress, bli älskad. “Jag vill berätta för alla om dig, hur rätt det känns och hur lätt du ser igenom mig”.

Vill du berätta mer om Sommarplågor? 
- Sommarplågor är min debutsingel som först släpptes utan skivbolag i april och sedan på nytt i början av juni på skivbolaget 100 songs.

- Det är en kärlekslåt förklädd i en anti-sommarplåga. Den handlar om sommarplågor som inte främst är låtarna som blir sommarplågor utan sommarplågor är känslan av att det kan vara för jävligt att vara ung på sommaren. Man ska vara coolast, man ska vara på festerna där alla andra är och man ska ha så himla kul hela tiden. Fast man bara vill hitta någon man tycker om. Någon som tycker om en tillbaka. Någon som gillar en för den man är och som man kan vara sig själv med.

 
Du har fått en hel del uppmärksamhet den senaste tiden. Hur har du hanterat det? 
- Jag vet inte hur jag hanterat det riktigt. Jag har nog inte fattat att det är sant än. Det känns väldigt överväldigande. Det här är ju någonting jag jobbat för länge och när det man drömmer om helt plötsligt börjar slå in så vet man inte riktigt om det är en dröm eller inte.

Hade du förväntat dig att låten skulle bli så stor? 
- Nej, verkligen inte. Jag har ju drömt om att folk ska gilla den och kunna relatera till den, men inte ens i min vildaste fantasi hade jag tänkt att den helt plötsligt skulle ha 100 000 spelningar på Spotify. Men det är verkligen kul! När man lagt ner all sin tid och hela sitt hjärta på något så känns det fint när det når till någon annan. Att någon annan vill lyssna på musik och poesi som jag har skrivit.

Hur kommer det sig att du bestämde dig för att satsa fullt ut på musiken?
- När jag började teaterlinjen på gymnasiet och stod på scenen för första gången så var det en helt sjuk känsla. Som att komma hem. Jag har aldrig passat in någonstans. Folk har alltid kollat snett på mig och tyckt att jag är för annorlunda. På scen är det enda stället där jag känner mig helt hemma. Det är min värld. Så det finns liksom ingen annan väg jag skulle kunna gå än konsten och musiken.

Vad får plats i ditt liv förutom musiken?
- Det blir mycket kultur. Mest musik i olika former. Jag lever för livemusik och för mina vänner. Festivaler på sommaren! Jag älskar människor och hatar att vara ensam så jag tycker om sommaren - med fester, vänner och dansdansdans! Jag målar mycket. Färgglada tavlor. Jag tycker även om att pyssla med kläder, inredning och annat i den stilen. Gillar spontana äventyr med!

Vad är den stora drömmen just nu?
- Den stora drömmen är att få komma ut och spela mina låtar för ännu fler människor! Få komma till festivaler, klubbar och andra ställen och få folk att dansa, gråta och le! Jag är ute och spelar mycket live i sommar tillsammans med mitt live-band. Vi är tio stycken live så det blir väldigt ösigt, energiskt och dansant!


Hur har spelningarna gått hittills?
- Det har gått bra! Jag har ju ett nytt och större liveband i år och vi har hittills spelat på Jazzhuset, en midsommarfestival och lite annat. Det handlar bara om känsla för mig när jag står på scen och i år har jag ett band som är så otroligt engagerade. Då blir det enkelt att hitta fantasi och inspiration på scen för att få ut glädjen, energin och texterna!

- Nu ska vi repa in lite nya instrument till de kommande spelningarna. Har köpt en vocoder och en synt bland annat som ska in! Ser verkligen fram emot att spela på Bryggeriet och på Pustervik i Göteborg i sommar.


Har du nytt material på gång?
- Det finns redan låtar till flera skivor och jag skriver låtar varje dag. Sedan är det oklart när och hur en fullängdare kommer komma men det kommer att bli av! Kanske kommer det först någon singel till eller en EP! Vi får se!

Det känns som att din musik kan locka en ganska bred målgrupp. Vad tror du själv om det?
- Åh vad kul att du tror det. Det hoppas jag ju att den ska göra såklart. Det är ju energisk euforisk pop med melankoliska nakna texter. Det är musik som alltid tilltalat mig själv så jag hoppas att människor ska beröras av det.

Vad lyssnar du själv på?

- Jag lyssnar på dansant pop med texterna i fokus. Håkan Hellström är min största idol! Vampire Weekend, Säkert!, Alina Devecerski, The Smiths, Broder Daniel, Nordpolen och Kent är andra.

Inte fastnat för några sommarplågor?
- Nja, jag gillar inte sommarplågor. De är nästan alltid skrivna just för att sälja. Ofta är det väldigt själlös musik och det har jag svårt för. Jag gillar lidelse, hjärta och smärta. Det tycker jag att man sällan finner i sommarplågorna. Men det finns ju undantag. Vart jag mig i världen vänder, Här kommer alla känslorna (På en och samma gång) och Jag är en vampyr var ju alla någon form av sommarplågor och de tre gillar jag mycket! Av lite olika anledningar, haha!

Du kan följa Hampus på Facebook och på hans hemsida. Den 12 juli spelar han på bryggeriet och den 21 juli blir det Pustervik. Innan dess spelar Hampus på Tillsammans i hemstaden Halmstad den 13 juli. Lyssna gärna på Sommarplågor nedan och håll fast vid dina drömmar och vid kärleken.