onsdag 29 februari 2012

Hagaliden bjuder på vårtecken

Foto: Kristian Sahlberg

Du har blommor i kavajfickan, du kysser bara de som inte öppnar sina läppar, du rör dig upp längs gatorna, upp från det du vet. Du låter blodet rusa förbi dig, genom allt du rör vid. De som letar efter någonstans att höra hemma möter de som redan hittat hem. Så kan man beskriva Hagaliden från Göteborg. Svenskspråkig pop på Göteborgska skivbolaget Luxury, som tidigare släppt skivor med bland annat Franke och Skansros. Det låter väl som ett vackert vårtecken? Jag fick tag på Tobias Müller i Hagaliden och ställde lite frågor. 
 
 Berätta lite om bandet?
- Vi är ett gött gäng på 8 personer som gör musik i staden Göteborg. Den 16:e mars släpper vi EP:n Dansa blodet på Luxury. Idén om bandet har funnits i ungefär två år men den nuvarande konstellationen är yngre, då vi för ett år sedan kompletterades med valthorn och trombon. Blåset visade sig göra underverk. Det första året handlade mest om att skriva låtar och fila fram ett sound som lät unikt och som föll oss alla i smaken.

- Bandet är ju ganska nytt men vi har alla spelat i olika band tidigare. Därför har också idén om vad för slags musik vi vill spela varit olika för oss alla, men det verkar som att vi gemensamt har en förkärlek för vackra melodier och dynamiska skiftningar. Vi pratar mycket om kontraster som ställs mot varandra och försöker att spela musik som känns både dansant och melankoliskt drabbande på samma gång.

Vad har ni för influenser?
- Det är svårt att komma undan influenserna från Göteborgspopen när man är härifrån, och delar av den har absolut gjort intryck på oss. Men bortsett från moderna influenser lyssnar vi gärna på gammal svensk folkpop som Hootenanny singers och Ted Gärdestad. Det är svårt att tala för hela bandet då fyra av oss skriver låtar. Men i alla fall jag känner hur ambitionen att förena psykedeliska vibbar med mer traditionell pop växer, gärna med udda inslag som falsettkörer och fuzzmattor.

Snart släpps alltså Dansa blodet. Vad kan vi förvänta oss?
- Vi är väldigt stolta och glada över Dansa blodet som innehåller delar av allt det här. När skivan släppts vill vi ut och spela live eftersom vi älskar det och eftersom det är så musik ska upplevas. Vi hoppas på att beröra publiken, så som vi själva blir berörda av bra musik, genom att rista in melodier i folks medvetanden!

Ni kan följa Hagaliden på deras hemsida, på Facebook och Myspace. Gör gärna det och missa inte deras releasefest på Röda Sten den 16:e mars. Tills dess så kan ni lyssna (och se videon till) på den ljuvliga Följ din sista önskan här. Blås in våren och andas ut den över ett dansande Göteborg!