fredag 14 juni 2024

Ida Gratte - Se mig

Omslag: Kesan Oksana Khyzhniak

Ida Gratte sjunger otroligt vackert i nya singeln Se mig. Singeln, som hon skrivit ihop med Vakentimmar-bekanta Åkra (Annelie Åkerlund), är varm som en människa snarare än ett element. Den är verkligen mänsklig värme.

Stockholmsmiljöer tar en allt större plats i Idas texter, här är det Medborgarplatsen och vad jag förmodar skybaren Himlen. I förra släppet, där hon gästade Netle, hyllades staden där hon sedan några år tillbaka bor. Det märks att hon trivs i Stockholm men just ensamheten där är något hon också skildrar och det är en känsla som på något sätt växer ju större stad man är ensam i. I en stad där allt händer vill man själv hända liksom. Behoven växer. 

De tre singlarna som har släppts sedan hennes andra album Vi måste prata har alla Stockholm, kärlek och gitarrplockande gemensamt. Låtarna har alla varit stillsamma och jag ser alla som längtan efter kärlek, att någon målar om ens himmel i finare färger, att man bara får känna sig sedd. Och icke att förglömma, någon som målar även samhället i en varmare färg. 

Tempot i Se mig är liksom hos Kyss mig bonne nuit och Januari börja året stillsamt. Låten är en otroligt fin kärleksförklaring där Ida upprepar ”shit, vad du är fin” och det är någon som tar henne ifrån känslan att vara ensammast i stan (fast det inte är så så kan det ändå kännas så), som hon får visa upp stan för, få visa något den andre aldrig har sett. 

Ida berättar att det var längesen hon såg någon annan stå där i köket och det är många såna fina detaljer som Ida sätter ord på. Världarna i de små detaljerna. Hon avslutar med att sjunga att ”dina 37 grader är allt jag vill ha”. Det är berörande, som två händer som fattar varandra och ger ifrån sig hjärtats toner. Det är ljuv musik.

Lyssna här nedan!