fredag 19 maj 2023

Musikminne från Gamba


Jag intervjuade Daniel Gamba i samband med att han släppte debutsingeln Aseabarn 2020. Singeln var en låt som bland annat handlade om hans uppväxt i området Råby i Västerås. Jag tyckte att det lät fantastiskt och jag har sett fram emot fler låtar av Gamba. Nu är han återigen aktuell. Denna gången med singeln Falafelkungen! Gamba är fantastisk på att måla upp bilder i sina texter. Otroligt målande. Låten kom till när han satt en kväll på Tacobaren och såg raggarbilar stanna utanför Falafelkungen på Sveavägen. Där och så skapades en målande och skön poplåt. Idag gästar Gamba bloggen för att dela med sig av ett musikminne!

Min kompis berättade en dag att han hade varit på ett seminarium med Bill Drummond, en av frontfigurerna i ett av 90-talets största band, The KLF. 

Under seminariet nämnde Drummond att han hade ett projekt som innebar att låta en soppa resa över jordklotet. Alltså, det handlade om en soppa som det hade sparats en bottensats av, som därefter hade rörts ner i en ny soppa, i ett annat hem, varpå den nya kocken i sin tur upprepade samma procedur, alltså sparade en del av den nya soppan som grund för nästa. Man skulle sedan fråga någon random människa om man kunde få komma hem till den personen och laga till soppan och på så sätt skulle den färdas vidare. Tanken var att det skulle uppstå ett möte mellan människor som annars var främmande för varandra och att den ursprungliga soppan hela tiden skulle finnas med i bilden och ligga och puttra i en kastrull någonstans i världen (i o m alla sparade bottensatser, jag vet, det håller inte). 

Ja, iallafall. Drummond frågade seminarie-deltagarna om han kunde få komma hem till nån av dem och laga till soppan, varpå min kompis räckte upp handen. 

Därefter ringde min kompis runt till folk han kände och drog ihop ett gäng på 15 pers som dök upp i hans lägenhet i Högdalen. I köket stod Drummond knäpptyst och rörde i soppan. Min kompis sa att Drummond hade köpt i princip varenda grönsak som fanns i affären och nu stod han där, en legend som inte sa ett ord, bara stirrade i soppan och drack lite vatten då och då. 

Tre timmar senare kom han ut från köket, nu pratglad och humoristisk, med soppan som vid det här laget såg ut som geggamoja. Han visade på en karta hur soppan hade vandrat och att det fanns en hemsida för den som ville följa resan. Med sig hade han även en låda påskliljor som inte hade slagit ut än. Han uppmanade oss att ta med några knippen för att ge till folk vi mötte på vägen hem. Jag gjorde så och begav mig mot tunnelbanan. Där ute i kylan slog plötslig knopparna ut i min hand. Det var som en tecknad serie. 

När jag kom till tunnelbanan så gav jag liljorna till en gubbe som stod i kön till grillen. Han tog blommorna och åt upp dem. Sen åkte jag hem. 

Och tyvärr Drummond, soppan var inte god.

/ Gamba 

Lyssna på Falafelkungen här nedan!