onsdag 9 november 2022

Ida Gratte - Na na na (du får gärna ta mig)


För ett tag sedan så läste jag återigen Vintergatan går genom magen av Jeanette Winterson. Det är en fantastisk bok, en av mina absoluta favoriter och i den skriver Jeanette om att hon inte är ett rum där folk vill bo, i alla fall om de inte får inreda det själva först. Hon vill inte vara någons hem på det sättet. Jag tycker att det är en snygg beskrivning av att man faktiskt vill bli älskad som den man är. 

En annan som skriver om just det där och gör musik av det är Ida Gratte. Hon är fantastisk på att föra in hopp och mod i hennes texter och inspirera andra till att våga. Alla känslor är tillåtna och hon beskriver ofta en mer avslappnad och öppnare syn på vad man förväntas göra utifrån sin könsroll, utifrån sin position. Det är befriande och även om många kanske tänker att det är självklart så är det verkligen långt ifrån just det, tyvärr. 

Jag utnämnde Idas album Visor inga ord till ett av 2021 års bästa album och att det var ett genuint mästerverk. Det står jag verkligen för och det är fint att Ida nu släpper ny musik. Den nya singeln heter Na na na (du får gärna ta mig) och den är, musikaliskt sett, ett kliv mot mer gitarrer och mindre elektronik. Låten är avskalad och fin och Ida sjunger ”om du gillar min refräng kan du somna i min säng ikväll” och ”om du vill ha någon som är lagom är det dags att tänka om” och överlag handlar det mycket om att man ska tillåtas vara sig själv i relationen och inte behöva begränsa sig och sitt sätt. Längtan efter kärlek och att bara få vara nära. 

Ida sjunger som vanligt fantastiskt och det finns en så härlig känsla i det hon gör. Jag gillar verkligen hennes engelska projekt Miss Sister men detta är på många sätt närmare och texterna har på sätt och vis rört sig mer från ett sökande efter rättigheter till att hon vet sina rättigheter och sjunger om dem. Ilskan i texterna finns fortfarande men de svenska texterna blundar inte för några känslor utan är väldigt tillåtande, öppna och vill inspirera andra att ta plats. 

Det är musik som känns nära och som lyfter både henne själv och andra på ett mycket fint sätt.

Lyssna här nedan!