torsdag 10 november 2022

Charta 77 - Döda vinkeln


Ett av de band som betytt mest för mig är punkarna i Charta 77. Jag minns hur jag under tonåren skrek med i Ensam kvar och kände hjärtat brista helt i Vykort från Rio. Från första lyssningen, någon gång på en nästan sönderspelad Definitivt 50 spänn-skiva, till att jag idag, nästan 30 år senare, fortfarande har bandet nära och gläds över att de fortsatt existerar. Och kanske har jag blivit en lite bättre person av den där gemenskapen. Vi hade ett gemensamt språk och Charta 77 sjöng och sjunger för de som inte kan skrika tillräckligt högt själva. På senare år har låtar som Gånglåt från Syrien spelats varmt här hemma och bandet berör verkligen fortfarande. 

Senaste släppet heter Döda vinkeln och är en låt där Per Granberg inleder med att sjunga bräckligt till en sorgsen fiol. Vi har tidigare hört låten på bonus-skivan till Ödesboxen men det är fint att den släpps digitalt som singel. Texten är tung. Vi läser mycket om våld mot andra personer men kanske inte lika ofta om det våld som människor riktar mot sig själva. Kanske blundar vi för det, inte alltid medvetet förstås, men ändå. Låten är mestadels skör och Per sjunger starkt om mänskliga och världsliga svårigheter, som så ofta hör ihop. När det är dryga minuten kvar av låten så höjs tempot och låten blir faktiskt än starkare och det är en av de bästa låtarna som Charta 77 släppt på senare tid. 

Det är viktigt att försöka se de som kanske ofta lever vid sidan av, att försöka hjälpa de som håller på att gå i kras. Alla behöver vi bli sedda. 

Lyssna här nedan!