måndag 7 november 2022

Effy Simon - Känslosam


Effy Simon, eller Fanny Malmborg Simonsson som hon egentligen heter, är ursprungligen från mina hemtrakter men flyttade så småningom till London där lågan för musik tändes upp än starkare och 2021 kom hennes EP
Weeping tree. Första singeln hette Stockholm och släpptes två år tidigare. Nu bor Effy i Småland igen och har under året släppt tre singlar på svenska, varav Känslosam är den senaste. De tidigare singlarna heter Du såg inte mig - en lekfull visa som jag blir glad av och Dumpad - en mer energisk låt där ämnet är tungt men där texten ändå känns hoppfull. 

Känslosam heter alltså den senaste singeln och den är hämtad från Effy Simons kommande EP. Texten är inspirerad av en dikt av Rupi Kaur och jag som har en slags nyförälskelse för jazz och gillar att hänga på avslappnade Utopia Jazz i Göteborg älskar hur vispopen går ihop med jazziga toner och i mitt tycke är det Effy Simons bästa låt hittills. Även här är ämnet tungt, en relation som inte längre får tillräckligt ljus och försiktigt vissnar bort. Samtidigt finns det en tacksamhet att man vågar känna, det är ingen dåligt att vara känslosam, det är snarare en tillgång och något som snarare kan få relationer att blomma. 

Jag gillar hennes röst och när jag lyssnar igenom alla hennes låtar så märker man hennes breda register och hur mycket känslor som rösten bär. Och den bär dem väldigt vackert. 

Det skulle inte förvåna mig om jag sitter och tar en öl på övervåningen på Utopia Jazz om några veckor och plötsligt hör tonerna från Effy Simon tränga igenom bjälkarna i taket och bli till nattens soundtrack över Karl Johansgatan i Göteborg. Det är musik som hade passat såna kvällar där man sitter och umgås med en vän medan regnet penslar de mörklagda gatorna utanför. Det är nära, känslosamt och väldigt vackert och det känns som att hennes musik verkligen kommer till sin rätt just i gränslandet mellan jazz och visa.

Lyssna här nedan!