fredag 19 mars 2021

Havet - Atlas


Jag lyssnar på Krossa mig. En gång. En gång till. Plötsligt inser jag att det är bland det bästa jag hört på länge. Krossa mig är det åttonde spåret på Havets debutalbum Atlas. Hur många liv måste vi leva innan vi lever, frågar sig sångerskan Victoria Nilas. Det kommer nog många sjunga i vår och citera i olika inlägg på instagram, misstänker jag. 

Jag fastnade tidigt för bandet och höll Bipolär som en av de bästa låtarna som släpptes 2017. Atlas är ett relativt kort album men som under knappa 30 minuter har mig i sitt grepp hela tiden. Låtar som nämnda Krossa mig och Det regnar fult inatt är pop som smittar med sin desperation och sin ärlighet. Just ärlighet är något som genomsyrar albumet. 

Det är känslor utan filter och beskrivningar av ett samhälle som beskriver en själv som problemet när det är samhället som behöver problematiseras. Själva musiken varierar mellan gitarrdriven pop till en mer elektronisk sådan. Texterna beskriver ängslighet och vilsenhet. En karta över hur livet kan te sig för många. Ett råd är att ta fram den då och då. Du är inte ensam.

Lyssna på Atlas här nedan!