torsdag 28 maj 2020

"Jag försöker påminna mig om varför det känns lite tungt ibland, att det är en extremt annorlunda situation vi alla hamnat i"

Foto: Per Kristiansen 

Lena Swanberg släppte igår det fina albumet Sing Me The News, som placerar sig i gränslandet mellan jazz och americana. Här berättar Lena om albumet, tiden på kungliga musikhögskolan och om det bästa rådet hon har fått i sitt liv. 


Nya albumet heter Sing Me The News, hur skulle du beskriva albumet lite kort? 
- Ett löst hållet konceptalbum om de olika stadierna i en kris och viljan att ta sig vidare ur den. Ursprungsidén var att likna lägesrapporterna vid nyhetssändningar, ett koncept som fortfarande lever kvar i vissa titlar. Titeln Economy talar för sig själv, Rearrange the sky är en sorts väderleksrapport, medan UFO representerar sensationalism. Musikaliskt är det en genreblandning mellan jazz, singer/songwriter och Americana, med orkestrala inlag samt blues- och country-vibbar. 

Du utbildade dig vid kungliga musikhögskolan, hur tidigt i livet förstod du att det var musiken du ville ägna dig åt? 
- Musiken har funnits med före jag förstod att den fanns. Jag växte upp med musik hemma för mina äldre systrar spelade fiol, och jag med från att jag blev 6 år. När jag blev tonåring förstod jag att jag ville sjunga och uttrycka mig med min röst. 

Vad är dina bästa minnen ifrån högskolan? 
- Att få träffa och spela med så mycket begåvade musiker (elever och lärare) och få vänner för livet. En bra mötesplats helt enkelt. Jag träffade Ann-Sofi Söderqvist (trumpetare och kompositör) där eftersom jag sjöng i skolans storband en period när hon ledde det. Sen dess har vi jobbat ihop på tre album med hennes eget storband ASJO. 

Coronapandemin påverkar ju alla människor i olika grad, hur har den påverkat dig? 
- Jag saknar att spela live. Jag var ju mitt i att börja boka gigs för kommande albumreleasen, så det blev ju framskjutet nu. Men jag släpper skivan ändå och kör på med livekonserter den dagen det är möjligt. 

Alla konserter ställs ju in just nu och det är väl ingen som riktigt vet när det går att genomföra en konsert med publik igen. Hur hanterar du det som musiker? 
- Vi ska live-streama en vardagsrums-konsert via Facebook på release-dagen 27 maj, men sen kommer jag nog mest göra videos och skriva nytt material i väntan på att det går att spela live. Jag försöker påminna mig om varför det känns lite tungt ibland, att det är en extremt annorlunda situation vi alla hamnat i. 

Har det här påverkat tankarna inför att släppa ett album på något sätt? 
- Nej, jag tror inte det.

Säg att när allt det här är över, att du själv får anordna en festival i Sverige. Hur skulle den festivalen särskilja sig från andra festivaler? 
- Rolig idé att jag skulle ordna en festival! Den skulle fokusera på att ha en blandad publik och medvetet försöka locka många olika sorters människor i alla åldrar till en inkluderande festival. Kanske inte är så nyskapande, och inte heller det lättaste, men viktigt. 

Vem är du på scen? 
- En innerlig, allvarlig och skämtsam person i ett. Jag brukar babbla rätt mycket i mellansnack och skoja med publiken och så (saknar verkligen den grejen nu, interaktionen) men sen i musiken så är jag koncentrerad och inte särskilt yvig. 

Du släppte ditt debutalbum 2012, hur ser du på det idag? 
- Jag är så stolt över det albumet, gillar det fortfarande mycket. En period lyssnade eller tänkte jag inte alls på det, men nu när jag släpper Sing Me The News så märker jag att albumen hänger ihop. 

Har du någon speciell metod när du skriver musik? 
- Jag samlar på mig fragment, både textidéer och inspelade pianosnuttar eller nåt jag nynnar in i telefonen. Sen när jag ska skriva ett album så går jag igenom det och lägger till och drar ifrån, och då brukar det också komma en del melodier och texter på studs. 


Foto: Per Kristiansen 

Har du något drömsamarbete? 
- Ingen specifik person men någon jag funkar med på bästa sätt vad gäller att bejaka idéer och vara i flow. Skulle inte tacka nej om Milton Nascimento hörde av sig, i och för sig! 

I vilka miljöer trivs du bäst? 
- I solen och i naturen, och på scenen. 

Vilket är det bästa rådet du har fått i ditt liv? 
- Om du ska äta en elefant, ät lite i taget. (Fick det av min syrra, som själv fått höra det när hon började en lång ingenjörsutbildning på KTH). 

Du sjunger mestadels på engelska, hur känner du kring att göra musik på svenska? 
- Tänker att jag kanske ska testa det snart faktiskt. 

Minns att du tolkade Sonja Åkesson för några år sedan och det har blivit allt vanligare att tonsätta poesi. Hur känner du för att göra något sånt igen? 
- Det vore kul, men det är en utmaning att sjunga sådana lite mer kärva ord som kan förekomma. "Ruttna nötter" sjunger jag i Åkesson låten, jag har inte erövrat det ännu riktigt, haha. 

Välj en 1. Film, bok, artist och samhällsfråga som du tycker borde uppmärksammas mer!
- 1. Three Billboards Outside Ebbing, Missouri 2. Det omätbaras renässans: En uppgörelse med pedanternas världsherravälde av Jonna Bornemark 3. Marisa Monte 4. Mycket, men kunskap kring beroendeproblematik och missbruk behöver lyftas ständigt för att motverka stigmatisering och åsiktspolarisering. 

Vad tycker du om att göra utöver musiken? 
- Kolla stand up, laga mat/vin, hänga med vänner, dansa samba, pyssla. 

Till sist, vad ger dig den största musikaliska kicken? 
- Att sjunga live. Att lyssna på musik starkt i lurar. Eller se en konsert live.

Lyssna på Sing Me The News här nedan!