tisdag 26 maj 2020

"Jag ser det som en rolig utmaning att försöka få något roligt, som inte borde kunna vara roligt"

Foto: Ulrika Campbell

Enligt mig så är Fredrik Andersson Sveriges roligaste ståuppkomiker. Han är fantastisk på att hitta olika vändningar i sina skämt. Han föddes i Uppsala och växte upp i Tierp. Han har bland annat skrivit manus till TV-program som Parlamentet och Veckans nyheter. Han debuterade själv som ståuppkomiker 2004 och har medverkat i bland annat Släng dig i brunnen och Roast på Berns. Här nedan berättar han bland annat om vad som var bäst med uppväxten i Tierp, om hur han har påverkats av Corona och om vad han själv skrattar åt. 

Vad minns du bäst från din uppväxt i Tierp? 
- Esplanadkiosken. De tillhandahöll refreshers och halvliters colaburkar. Det var det närmaste man kunde komma red bull på den tiden. 

Hur skulle du beskriva din egen stand-up? 
- Jag försöker skriva skämt jag själv skulle vilja höra. Och jag vill bli överraskad. Skratta åt sånt jag inte trodde skulle gå att få roligt. 

Är det några komiker som har inspirerat dig? 
- Många. Bill Hicks, George Carlin, Steve Martin, Steven Wright och Mitch Hedberg var det i början. På senare år Daniel Tosh, Louis CK och Norm McDonald.

Hur kan du må just innan du går upp? 
- På nästan vilket vis som helst! Jobbet måste ju göras, oavsett om jag är glad eller ledsen. Men nervös är jag bara om jag har med mig väldigt nytt material, eller om förutsättningarna är konstiga. Dvs. om publiken är för full, eller ljudet dåligt osv. 

Hur ofta skriver och testar du nytt material? 
- Det går i perioder. Jag trivs som bäst när jag producerar mycket nytt. På somrarna skriver jag som mest av någon anledning. Kanske för att jag då gör mer sådana gig där publiken accepterar testande.

Hur tänker du med det material du lägger upp på Youtube? Är det sånt du känner dig färdig med? 
- Ja, eller borde känna mig färdig med. Dvs. att jag försöker pusha mig själv att skriva mer. Men just nu, i coronatider, så är det lika bra att lägga upp det när jag ändå inte kan uppträda med det. För det skulle ha stagnerat om jag bara lät det ligga. 

Finns det något du känner att du inte skulle kunna skämta om? 
- Nej. Men jag ser inte heller någon poäng med att skämta om något som är så känsligt att min publik blir ledsen. 

Vad skrattar du själv åt? 
- Kattvideos på youtube. 

Du jobbar mycket med oväntade vändningar i dina skämt, är det något du körde med redan från början 2004 eller har det växt fram? 
- Jag har alltid försökt skapa sådana. Kanske lite för att jag varit trollkarl. Men kanske också för att jag på den tiden jag började tyckte väldigt mycket av humorn man såg på scen var förutsägbar. 

Kan poängen vara att publiken inte alltid ska veta var dem har dig någonstans? 
- Det underlättar för att kunna överraska!

Skulle du säga att du gillar att ”ta risker” i dina skämt? 
- Ja, jag ser det som en rolig utmaning att försöka få något roligt, som inte borde kunna vara roligt. 

Hur ser du på om någon skulle filma ditt material på dina shower och lägga upp något kort klipp på Youtube efteråt? 
- Jag föredrar att ha kontroll över vad jag lägger upp själv. Men jag är också medveten om att många inte förstår att det kan innebära problem för mig, då de bara vill visa sina vänner. 

Innan du började med standup var du trollkarl, vad var det bästa med den tiden? 
- Hela trollerivärlden är väldigt mysig. Att gå på trollerikongresser, att få pilla på nyinköpt rekvisita, och att få visa upp ett nytt trick man precis lärt sig. 

Du bodde i England innan och körde standup, vad skulle du säga är den största skillnaden i engelska stand up-kulturen jämfört med hur det är i Sverige? 
- Storleken på marknaden. Det är grymt kul att kunna gå från klubb till klubb på en kväll och göra fyra-fem uppträdanden under några timmar. 


Foto: Ulrika Campbell

Något som många kanske inte vet är att du uppträtt i Afghanistan för FN-styrkorna där. Hur var det och hur kom det sig? 
- Försvarsmakten har ett behov av att se till att deras personal klarar av att tillbringa lång tid hemifrån, så de måste se till att erbjuda lite av vad man kan göra på sin frihet i Sverige. En av de sakerna är underhållning. Därför finns organisationen Fältartisterna, och det är en grupp artister som fått träning i att arrangera och genomföra uppträdanden i nästan alla miljöer. Så ibland åker jag iväg och gör uppträdanden på något lastbilsflak eller i något litet tält i ett otippat land. 

Hur ofta händer det att du improviserar på scenen? 
- Det händer, men huvudfokus för mig är att leverera skämt jag lagt lång tid på att skriva och formulera rätt. 

Finns det någon komiker som inte slagit igenom än, men som du känner bara är en tidsfråga?
- Jag vet inte ens om det funkar så längre. Att man slår igenom. Nu är det ju möjligt att bygga upp en väldigt stor fanbase, samtidigt som man är helt okänd inför de allra flesta. Jag tror det är en bra utveckling. Man behöver inte vänta på att slå igenom. 

Coronaviruset påverkar ju alla människor på olika sätt. Hur har det påverkat dig? 
- Förutom det sätt det påverkar alla på, med osäkerhet och oro, så blev alla mina klubb-gig inställda nästan omedelbart, och det har varit min största inkomstkälla. Som tur var så är det inte min enda. En positiv biverkan är att det gett mig en knuff i att producera innehåll online. Att sända live på youtube en gång i veckan som jag gör på söndagar, har fått ersätta mitt möte med publiken på klubbar. 

I slutet av februari startade du podcasten Opassande. Hur kommer det sig att du valde att starta den? 
- Jag såg Andrew Shultz göra "Inside jokes" och tänkte att något liknande skulle kunna fungera i Sverige. Att få följa med komiker på resan när ett skämt blir till. Och jag tror att min publik är lite comedy-nördar precis som jag. 

Till sist, om du hade fria möjligheter, vilken tidpunkt i historien hade du velat besöka? 
- Torsdag nästa vecka. Jag ska spela Animal Crossing med en kompis. Det blir nog trevligt.

Du kan kolla in Fredrik Andersson på bland annat Youtube. Bland annat i klippet här nedan, där han körde sin föreställning Sunda värderingar