torsdag 28 maj 2020

Maple & Rye - For Everything


Det är en väldigt sorglig tid vi lever i just nu, med isolering medan värmen kommer allt närmare utomhus. Något många förknippar med gemenskap. Mycket av de känslor vi möter just nu i samhället finns på göteborgarna Maple & Ryes nya skiva For Everything. Både sorgen och ensamheten - och samtidigt hoppet om något annat, handklapp och ljuva körer som smyger in värmen och ljuset igen. Lyssna på Con of the Century till exempel. Det är ljuva toner som får hjärtat att jongleras fram och tillbaka av glädjefyllda händer. Passar fint att dansa till även här hemma i distansens tid. 

Överlag är det en fin blandning av just snabbare låtar och mer viskande, eftertänksamma, långsamma. Jag gillar när pianot kommer fram i låtar som Rebel’s run. Även Leaving now är väldigt vacker, börjar långsamt för att lyfta i slutet och explodera i känslor. Körerna så skivan lyfter den flera snäpp och ger musiken en vacker dynamik. Den ljuvt romantiska trumpeten som dyker upp i Cannonball håller både om och tröstar. 

Jag kan inte hitta något svagare spår på albumet egentligen, utan det är en vacker helhet, där både dans på festen och trösten, kramen som varar länge, länge efter att allt är över, finns med. Det är om inte fulländat, så åtminstone väldigt nära just det. Det är folkpop som rymmer många av de känslor många av oss känner just nu i samhället. Det tröstar. 

For Everything släpps imorgon, 29/5.