måndag 10 september 2018

"Jag stör mig mest på faktaresistens, intellektuell ohederlighet och bristande källkritik."

Foto: Press

Anders Nilsson har tidigare mest skrivit låtar till andra. Nu gör han musik under namnet Skogebrandt. Senaste singeln Tried är en lågmäld och vacker skapelse. Här nedan berättar Anders om uppväxten och musiken. Och så fick vi in film på ett hörn. 


Du växte upp i byn Gällö, hur var din uppväxt där? 
- Jag har många fina minnen från Gällö. Bland annat saknar jag närheten till naturen, med skog perfekt lämpad för orientering, samt det vackra läget vid Revsundssjön. I en omröstning i en lokaltidning 2015 utnämndes Gällö till “Jämtlands Twin Peaks”, förmodligen mycket tack vare sågverket och dess iögonfallande placering i utkanten av byn; det är dessutom en av ortens största arbetsplatser. Då jag är mer av en vård/skola/omsorg-kille, bejakade jag lärarbarnet i mig och jobbade i kommunens Kulturskola ett antal år på 2000-talet.

Hade du någon speciell roll när du växte upp? 
- Jag har nog inte tänkt på det sättet, att man nödvändigtvis har en särskild “roll” som definierar en, men jag vill tro att jag spelade mig själv. Men visst, om skolgången var som i en stereotyp, amerikansk high school-film, var jag nog en av nördarna.

Minns du när musiken kom in i ditt liv för första gången?
- Först var det väl i hemmet, där det sjöngs en del barnsånger, Astrid Lindgren och annat som var gångbart under 1980-talet. Sedan började jag själv spela fiol i lågstadiet och på den vägen var det.

Du bor numera i Stockholm, längtar du någonsin tillbaka till Jämtland?
- I sommar har jag varit mycket i Östersund och fått min dos av efterlängtad lokalpatriotism. Jag trivs att vara i Jämtland och jobbar dessutom ofta på distans, vilket är en frihet jag värdesätter då jag periodvis kan vara ganska ombytlig och flexibel.

Om du skulle beskriva den kommande EP:n som en plats, vad är det för slags plats och hur mår människorna där?
- I så fall är det antingen en mindre ort, eller en storstad som främst befolkas av folk som kommer från mindre städer och byar. Människorna där mår som folk gör mest; det är upp och ned och tillvaron puttrar på. Ibland bryts det inrutade av något utöver det vanliga, men för det mesta handlar det om att hantera livets förgänglighet och mysterier.

Är det någon låt på EP:n som du känner lite extra för?
- Alla låtar har något som tilltalar och sticker ut, tycker jag nu när EP:n är klar. Annars, när jag är mitt i processen, blir jag lätt trött på mina egna låtar. Det brukar dock alltid vända till sist och jag kan betrakta verket som en fristående skapelse, redo att skickas ut i världen.

Blir det lite spelningar i höst också?
- Det lär bli någon spelning i samband med EP-releasen men utöver det vågar jag inte lova något. Målsättningen är dock att kliva ut ur studiogrottan och spela mer. I våras gjorde vi (jag och grymma slagverkaren Jesper Lagström) en liten live-premiär för att testa materialet, vilket gav mersmak.

Var kommer ditt artistnamn ifrån?
- Det är ett släktnamn som jag med stolthet använder som alias. Jag gillar hur namnet ser ut i skrift, lantligt och adligt på en och samma gång (åtminstone i mitt huvud). Enda nackdelen är att Google-sökningar ibland föreslår ordet “skogsbrand”.

Senaste singeln heter Tried, berätta om den!
- Texten är skriven av en av mina vapendragare, Fanny Mardirossian, och handlar om att inte skämmas för att satsa på sig själv. Som kuriosa kan nämnas att låten är inspelad helt utan “klick” och har inget givet tempo. Jag gjorde ett par-tre tagningar, där jag spelade piano och sjöng låten rakt igenom och sydde ihop de bästa delarna utifrån det. I vanliga fall brukar jag alltid spela in pianot först och sedan lägga sång, men det var roligt att på detta sätt närma sig det live-orienterade.

Var finner du mest inspiration?
- Från guldkorn i musikhistorien, samt filmer och tv-serier. Jag har ingen ambition att försöka vara cutting edge, så för mig är det naturligt att gå retro och hämta inspiration från de som banat väg för oss andra.

Du har mest skrivit till andra musiker innan, hur kommer det sig att du ville satsa på ett eget projekt nu?
- Även om detta inte är första gången jag sjunger i ett solo- eller artistprojekt, kände jag att jag verkligen ville grotta ned mig i mitt eget skapande, en gång för alla. Det krävdes en del eftertanke då det var lättare sagt än gjort att komma underfund med hur jag ville ha det. Jag insåg till sist att jag ska göra musik jag bottnar i och inte försöka tävla med någon annan än mig själv. Sedan har jag fått ovärderlig hjälp på vägen, dels från de jag har skrivit med, dels tidigare nämnda Jesper som jag har spelat med genom åren.

Du är även filmkritiker, om du nämner tre filmer som förändrat något hos dig, vilka skulle det bli? 
- Precis, ibland skriver jag i egenskap av skribent eller kritiker. Det är svårt att välja bland många starka titlar, men spontant kommer jag att tänka på coming of age-berättelsen ​Stand by Me​ (1986), som håller än idag. Oliver Stones ​JFK​ (1991) är konspiratorisk men jag är ett fan av filmer som handlar om sökandet efter sanning och rättvisa; det gäller även filmer som ​The Insider​ (1999), där Al Pacino spelar den legendariske CBS 60 Minutes-producenten Lowell Bergman.

Har förstått att du gillar David Lynch, vad tyckte du om tredje säsongen av Twin Peaks?
- Nog för att jag gillar makligt tempo, men säsong tre var tålamodskrävande, på gränsen till plågsamt långsam. Jag respekterar vad David Lynch ville göra men ska inte sticka under stol med att jag blev lite besviken. Jag vill dock framhålla avsnitt åtta, som bjöd på utmärkt, skruvad skräck och var i stort sett som en fristående tevefilm. Det avsnittet får högsta betyg och jag skulle gladeligen se om det.

2010 drog du och en vän ut på en road trip genom USA, vad minns du bäst från den resan? 
- Japp, vi är jämnåriga och firade vårt 30-årskrisande genom att göra en kust till kust-resa i USA. Bland många höjdpunkter var när vi hittade en location från ​True Blood​, ett litet blått hus som syns i seriens vinjett, beläget vid ett träsk i Louisiana. Ägaren var biodlare och skrämde upp oss när han berättade att det inte var helt ovanligt att alligatorer kunde få för sig att kravla upp på tomten...

Är det något du längtar efter att göra igen?
- Verkligen! Vi får se om det blir en favorit i repris när vi båda fyller 40...

Till sist, vad stör du dig mest på respektive älskar mest i flödet på sociala medier?
- Jag älskar när folk debatterar och triggar gärna igång diskussioner mellan personer som inte känner varandra. Jag stör mig mest på faktaresistens, intellektuell ohederlighet och bristande källkritik.

Lyssna på Skogebrandts senaste singel här nedan!