söndag 23 oktober 2016

Åsa Grennvall - Jag håller tiden


Jag minns hur berörd jag blev av Deras ryggar luktade så gott. Nu, två år senare, släpper Åsa Grennvall Jag håller tiden. Båda böckerna behandlar samma tema, känslomässig försummelse, bortvända föräldrar. Den här boken är som en andra del av en uppgörelse. I förra boken handlade det mest om berättarjagets mamma, här är det relationen till pappan som behandlas. Hon vill verkligen att relationen till pappan ska fungera, om inte annat så i alla fall för hennes barns skull, men pappan tycks vara helt ointresserad och kommer på bortförklaring efter bortförklaring för att inte träffa henne. Längtan efter någon slags fungerande relation kammar hela tiden noll. 

Berättarjaget berättar att hon alltid håller tiden, men inte när det kommer till känslor. Där blir hon aldrig klar. Hon får ofta höra saker som ”Jag trodde att du hade släppt det där!” och ”Tänker du på det fortfarande!?”. Själv fungerar jag lite på samma sätt och det är intressant det där, vissa kan släppa saker meddetsamma medan andra bär runt på dem länge, ibland kanske hela livet. Det är just det där, att släppa taget samtidigt som en längtar efter det motsatta. Längtan efter att få spela roll. 

Kan en förlora något en aldrig har haft, en aldrig har fått? funderar jag på när jag läser boken. Det finns ett kapitel i boken som handlar om Solvalla, berättarjaget har slitit för att verkligen få träffa sin pappa när han nu är på besök i Stockholm, de kommer överens om att ses men när hon väl kommer till Solvalla stänger pappan av mobilen, det som ledde till klösmärken på spjälsängen, något som beskrevs i Dina ryggar luktade så gott, fortsätter i vuxen ålder. Föräldrar som inte bryr sig, som vänder sig bort. Det kanske fungerar att ses ibland, när det är bekvämt för dem, när det är på deras villkor, men inte annars. Åsa Grennvall har i flera av sina böcker visat att även om det är på ett visst sätt för de allra flesta så är det inte så för alla och det är så viktigt att komma ihåg det, att ta in det. Även i det självklara finns fläckar som är så viktiga att se. Det är en både berörande och fantastisk bok. 

Boken går att köpa på bland annat Adlibris, Bokus eller från förlaget Syster förlag.