måndag 7 juli 2014

"Ibland önskar jag att det fanns fler timmar på dygnet"

Foto: Michael Espinoza

Jag intervjuade Mäbe för första gången i slutet av 2011. Några månader senare släpptes Strömstadgruppens andra skiva Nångång, nånstans. Förra året släppte dem fyra digitala singlar och i oktober släpps tredje skivan Mot ingenstans och överallt. Bandet består av sångaren Mattias Mäbe Johansson, Günter Ohlsson och Kent Andrèasson. Här berättar Mäbe själv om nya skivan, om Strömstad och om var han ser sig själv om tio år. 

Det är du som skriver bandets texter. Har ni några speciella roller i gruppen annars? 
- Jag skriver i stort sett allt, men när vi spelar live kommer ju alla med lite egna prylar och spelar på sitt sätt. Så jag hade inte låtit likadant med andra i bandet, i alla fall inte live. Sedan sköter jag det mesta även runtom eftersom jag har eget skivbolag och sådant.

Vad sysselsätter du dig med utöver musiken? 
- Jag försöker spela fotboll när tillfälle ges, men musiken är väl egentligen det enda jag verkligen sysselsätter mig med. Både vad det gäller att vara kreativ, lyssna på eller bara jobba med saker omkring bandet. Annars läser jag lite böcker och sen tar familjen och vännerna resten av tiden. Ibland önskar jag att det fanns fler timmar på dygnet.

Hur viktigt skulle du säga att det är för dig som artist att kunna nå ut via sociala medier?
- Förutom att spela live och ”vanlig” media är det ett väldigt viktigt medel att nå ut till människor som inte hade kommit i kontakt med en annars. Vi borde dock vara mer aktiva än vad vi är. Hade det inte varit för att jag hade bandet hade jag förmodligen inte vart aktiv alls.

Ni medverkar på en hyllningsskiva till Kosteröarna som släpps nu i sommar. Vad är din relation till Strömstad idag? Känner du att det är där du kommer stanna kvar?
- Ja, jag fick frågan i slutet på förra sommaren av dem som håller i hela projektet om jag ville ha med låten Långagärde Sund – som är skriven om Koster – och det är ju bara en ära att få hylla ett ställe där jag trivs jättebra och dessutom har några av mina absolut närmsta och bästa vänner. Jag trivs bra i Strömstad och jag kommer förmodligen stanna här. Det är rätt nära både Göteborg och Oslo så om man behöver komma till en stad går det ganska snabbt dit.

I år är det fyra år sedan din debut släpptes. Hur ser du på den idag? 
- Några av mina egna favoritlåtar finns på den skivan och många spelar vi live fortfarande. Jag tycker dock nu i efterhand att den blev lite för polerad med för mycket pålägg och fix. Jag hade lika stor del i det som någon annan, men hade jag spelat in den idag hade det låtit annorlunda. Men det är ju en del av charmen med att göra skivor, man gör det som känns rätt för stunden och så får man se senare om det håller i längden. Jag kan lira låtarna annorlunda nu om jag vill. Jag har förresten spelat in låten Bar(a) För Mig från debuten till min kommande skiva i en helt annan version.

I höst släpps nya skivan Mot ingenstans och överallt. Vad är det för en slags skiva?
- Den är nog mer personlig, för jag har bara tänkt på mig själv och det är nog ännu mer av en soloskiva än de tidigare för jag har spelat in det mesta själv med producent Jonas Beijer – som också spelar trummorna och keyboards på skivan - och de flesta låtarna skrevs under tiden vi spelade in. Den enda övriga inblandade i själva inspelningen är Kent Andreasson som spelar bas. Den skiljer sig nog en hel del från tidigare skivor. Lite softare och lite lägre tempo överlag men med mer variation mellan låtarna. Att ingen låt skulle vara den andra lik var lite av planen. Några av låtarna spelades dessutom in i flera olika versioner så det blev en del jobb med att bestämma åt vilket håll vissa låtar skulle gå åt, men det löste sig själv till slut. Vi har börjat köra en av låtarna live redan, den funkar jättebra och det ska bli intressant att testa fler av låtarna live framöver. Det kommer att släppas en singel innan skivan släpps. 

Vad tycker du har varit tongivande i skapandet av skivan? Inspirations- eller musikmässigt, finns det något som fått den att låta på ett visst sätt?
- Jag har nog vågat släppa in lite andra influenser än tidigare. Något som återkom flera gånger vid inspelningen var till exempel ”Velvet Underground-gitarrer”. Sen har jag lyssnat rätt mycket på band som inte är så gitarrbaserade så jag tror faktiskt inte det finns ett enda regelrätt riff på skivan. Jag försöker hitta nya vägar att ta och nya sätt att göra saker på hela tiden. Jag har ett piano sedan några år tillbaka och man skriver helt klart annorlunda på piano jämfört med gitarr så det har också varit tongivande.

Blir det en turné i samband med att skivan släpps? 
- Vi hoppas kunna komma ut en del efter att skivan släpps ja, men ännu är inget spikat. Håll koll på våra sidor för info om sådant framöver!

Första gången jag hörde MÄBE kände jag mig nostalgisk, tänkte tillbaka på punken och hur den lät i mitten av 80-, början av 90-talet. samtidigt som det lät nytt och fräscht. Hur känner du kring nostalgi? Är det intressant att blicka tillbaka?
- Jag lyssnar mycket på ”gammal” musik men är inte så intresserad av att försöka återskapa det som har varit. Däremot försöker man ju så klart ta in äldre grejer i musiken och göra något nytt av det. Jag älskar till exempel Uriah Heep och har man hört dem kommer man nog kunna höra lite av det på nya skivan men det är inte jättelikt på något sätt. Jag har dock i stort sett aldrig lyssnat mycket på den punk du refererar till utan min utgångspunkt har mer varit hårdrock/rock och metal i så fall. Jag har nog egentligen ganska svårt för band som försöker låta exakt som ett visst årtionde eller till och med ett visst år, för det är inte speciellt kreativt. Men det finns så klart bra undantag. Jag blickar hur som helst hellre framåt än bakåt.

Jag anar att du har en ganska stor samling skivor. Köper du fortfarande skivor? Något köp som du är speciellt nöjd med? 
- Stor vet jag inte, men man har ju samlat på sig en del i alla fall. Det finns många jag är nöjd med, men på senare tid är det väl In Solitude – Sister och Dead Soul – In The Darkness som sticker ut som riktigt bra skivor. Så ja, jag köper fortfarande skivor men tyvärr inte i den mängd som jag önskar, det var länge sedan alla pengar man fick in gick åt till att köpa skivor. 

Var ser du dig själv om tio år?
- Sittandes i en stuga på Koster med gitarr, papper och penna med tjejen och hunden utanför…

En kan lyssna på Mäbe på Spotify. Mäbe finns på Facebook och en kan följa dem genom att klicka här