torsdag 20 februari 2014

Lotta Sjöberg - Det kan alltid bli värre


Jag minns när en bekant sa ”du har ju jobb, du kan väl inte vara olycklig?”. En vän berättade en gång att en kille ifrågasatt att hon var olycklig, då han tyckte att hon var snygg - hur kan en vara olycklig då liksom? Det är så mycket krav idag på att vi ska vara lyckliga, en ska anpassa sig in i lyckomallen. Hus, utbildning, jobb, partner, barn - bara just du är lycklig. Just du, just vi. Jag pratade med en annan vän om Facebook och lycka, hen hade i ett antal diskussioner fått höra att många inte orkar med att ha vänner som skriver negativa saker på sin Facebook-wall, så de raderas istället - eller döljs - för vem vill läsa att någon har det sämre? Jag skulle vara lycklig om…-tänket fortsätter genom livet, på olika plan. Ofta pratar vi om lycka på grund av att det ofta är just lycka som saknas. 

Det kan alltid bli värre är Lotta Sjöbergs nya bok. När jag intervjuade Lotta berättade hon att ”den handlar om hur svårt det är att vara lycklig. Jag sågar lyckobegreppet vid fotknölarna, i en värld som inte tar ansvar för sina medborgare.” Det är på alla möjliga plan en fantastisk bok. Lotta Sjöberg visar upp en annan bild, sann för många inåt men kanske inte alltid lika mycket utåt, för vi förväntas ju inte må dåligt, vi förväntas att inte tänka på det och vara glada istället. Vi ombeds att rycka upp oss. Men det finns tankar som stoppar upp. Det är svårt att vara lycklig. Lotta Sjöberg dissekerar lyckan och det som sägs göra oss lyckliga. Jag tycker om hennes tecknarstil och humor. Här har humorn mörkret i sin mage, det är den där tar avstamp. Det är både en rolig och träffande bok. Den avslutas med kalla fakta där vi bland annat får reda på att ”Forskning visar att omkring 80% av våra tankar i någon mån har negativt innehåll”. Det kan säkert stämma. Hur många gånger har vi inte fortsatt meningen jag mår bra med ett men som följs av jag har ont i magen, jag är trött, jag sov inget i natt och så vidare? 

Det kan alltid bli värre är samtidigt en politisk bok med kritik mot valfriheten (som om alla har ett val) och alliansens nedmonterande av människan och samhället i stort. Jakten på lyckan tär på oss, äter upp oss inifrån. Mellan Lottas serier dyker små broderier upp, med budskap som ”meningsfulheten” och ”Det är aldrig för sent att gräma sig”. Allting tillsammans skapar en tydlig bild, en viktig bok. Jag ska plocka fram den ofta och tänka att såhär är det att vara människa. Jag ska våga stå för det. 

Här kan en läsa min intervju med Lotta Sjöberg. Det kan alltid bli värre går att köpa på bland annat Bokus, CDON, Adlibris och Ginza