fredag 4 augusti 2023

Fredrika Rei - So it goes

Foto: Elvira Glänte

Finlandssvenska Fredrika Rei släppte debutsingeln 100 years old 2022. Det var en sökande låt - efter mening och efter svar. Fredrika har en stark röst och det visade hon verkligen där i 100 years old. Efterföljande State of suspension var också finstämd och Open heart minst lika. Den trion låtar visade verkligen att Fredrika har en egen röst, ett eget uttryck och att hon inte är rädd för att öppna upp sig i de starka och sökande texterna. Ghost town hade ett än mer modernt sound och en lite mer dramatisk ljudbild, en låt som verkligen definierar nattmusik i dess finaste form. Det var också en sökande låt - bort från den där ensamheten man kan känna när man bor i en större stad och folk kan kännas så nära men samtidigt så anonyma på samma gång. Det är en önskan om att fler ska öppna ögonen och se varandra. MAGIC (som gästades av James Wilson) släpptes tidigare i år och var starten på ett än mer elektroniskt sound och den mest dansanta låten Fredrika släppt dittills. Jag gillade James del i låten och hur den bidrog till en extra dynamik.

Den senaste singeln heter So it goes och den är jämte Ghost town hennes starkaste låt hittills. Det är en låt som är mer avvaktande i verserna och som sen, under refrängen, springer ut i sommarnatten och dansar. Det är synthpop med ena foten i ett glittrigt 80-tal och den andra foten i ett mer melankoliskt ljudlandskap. Texten behandlar en sommarromans under några dagar. Det blir inget livslångt men som enstaka fantastiska raketer i kroppen. En fin värme, om än kortvarig. Jag älskar verkligen soundet och Fredrika visar styrka både i stillsamma sammanhang, som i 100 years old och mer dansanta, som här. Jag tycker om utvecklingen åt ett mer elektroniskt håll. 

En EP beräknas att släppas senare i år och Fredrika har även andra projekt på gång, bland annat så skriver hon för närvarande musiken till pjäsen Nick the Dick som har premiär i Stockholm i slutet av året. Det finns en öppenhet och en nyfikenhet i Fredrikas musik och de två egenskaperna blandas med både stillsamma och dansanta elektroniska toner. Det är ett sound som många borde ta flera dopp i i sommar. Dansa hela nätterna igenom till MAGIC och So it goes och samtidigt lyssna till vacker melankolisk nattmusik i Ghost town. 

Lyssna här nedan!