söndag 6 juni 2021

Wirre - Här börjar det


För ett tag sen såg jag texten ”Jag älskar när allt exploderar”. Det var skrivet på en bänk i Göteborg. Nu vet jag inte om personen bara älskar när saker exploderar eller om hen hört Stålverks låt med samma namn. Patrik Wirén, sångaren från Misery Loves Co., har sjungit på svenska tidigare. Vad jag vet så släpptes bara en låt med Stålverk, men det lät åtminstone helt fantastiskt. 

I fredags släppte Patrik en EP på svenska under namnet Wirre. EP:n Här börjar det fortsätter med liknande sound som vi hörde på Stålverks singel. Tänk er lite Thåström på senare soloalbum. Vi bjuds på fem låtar och jag måste säga att jag blir rörd av att höra den första, med titeln Två mil norr om stan. Det är en tillbakablick med drömmar om att bilda ett punkband och kunna uttrycka sig precis som det känns, att hitta de rätta orden för ens känslor. Jag kan själv märka det. Nu när jag kommer allt längre ifrån tonåren och ens uppväxt så söker sig hjärnan bakåt. Vad hände? Vad gjorde att saker blev som det blev? Det är en fantastiskt fin låt i alla fall. 

Tempot är generellt lågt, även om låtarna innehåller mycket tyngd, som Faller som ökar i intensitet ju längre den varar. Starkast låter det i tidigare nämnda Två mil norr om stan och i En kompromisslös idiot där texten lyder ”En kompromisslös idiot, allt du är för är jag emot”. Det är en bit från Misery Loves Co. men det här är ett annat universum, ett stundtals lika mörkt, och minst lika bra. Här kommer mörkret i en annan form bara.

Lyssna på EP:n här nedan!